flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічники суддів Верховного Суду вивчали питання єдності судової практики та незалежності суддів

20 червня 2019, 11:43

13, 14 та 18 червня у Верховному Суді відбулися тренінги для помічників суддів ВС з питань єдності судової практики та незалежності суддів.

Захід відбувся в рамках Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» у співпраці з Верховним Судом та Національною школою суддів України, за фінансової підтримки ЄС.

Навчали помічників судді Вищого Регіонального Суду у місті Кельн (Федеративна Республіка Німеччина) Дірк Бюх, Марк Плюкер та суддя Регіонального Суду у місті Бонн (ФРН) доктор Бернард Нікніг.

Серед обговорених тем – система засобів оскарження рішень, організація роботи регіональних судів, структура Федерального Верховного Суду, суддівська незалежність, написання проектів судових рішень, технічне забезпечення суддів, застосування практики Європейського суду з прав людини під час підготовки справи до судового розгляду, забезпечення єдності судової практики, тлумачення законів.

Тренери навчання звернули увагу, що в німецьких судах справи поділяються за ціною спору. Якщо вартість позову нижча від 600 євро, то справа розглядається за спрощеним провадженням, що значно економить час судді для винесення рішення.

Цікавим був обмін думками учасників тренінгу щодо написання судових рішень. За словами тренерів, ніхто не може зобов’язати суддю використовувати певні техніки написання рішень. Але що стосується структури та стилю написання судового рішення, то вона є сталою, її мають дотримуватися усі судді в Німеччині.

Крім того, учасники дискусії обговорили низку питань щодо інституту окремої думки. Суддя Марк Плюкер вважає, що із суду має виходити одне спільне рішення, яке є доступним і зрозумілим для суспільства.