flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Віталій Уркевич висвітлив висновки ВП ВС у господарських спорах та розповів про електронний документообіг суду

18 червня 2019, 15:52

Суддя Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич взяв участь у правовому практикумі, під час якого висвітлив висновки ВП ВС у земельних, майнових та корпоративних спорах, справах щодо банкрутства, банків та банківської діяльності, а також виконавчого провадження.

Суддя проаналізував постанови, у яких ВП ВС вказала на необхідність відступу від висновків Верховного Суду України щодо застосування норм права, у яких ішлося, серед іншого, про порядок оскарження рішення органу місцевого самоврядування у сфері земельних відносин, яке має ознаки ненормативного акта та вичерпує свою дію після його реалізації.

Крім того, за словами Віталія Уркевича, Велика Палата ВС розглянула низку справ, що були передані на її розгляд у зв’язку з наявністю в них виключної правової проблеми. Такі справи стосувалися, зокрема, підстав розміщення на земельній ділянці тимчасової споруди, розмежування договору факторингу та інших способів відступлення права вимоги, права на апеляційне оскарження ухвали про відмову у зміні способу чи порядку виконання судового рішення та ін.

Суддя прокоментував позиції ВП ВС щодо юрисдикції спорів, які виникають під час ліквідації банку, спорів щодо стягнення заборгованості за кредитним договором, в яких однією зі сторін є фізична особа – підприємець, справ за позовом юридичної особи до фізичної особи про стягнення витрат на проведення аудиту тощо.

Із презентацією Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Prezent_pravovi_vusnovki.pdf.

Суддя також провів лекцію для слухачів «Школи права» в рамках проекту «Відкритий суд», під час якої розповів про склад та повноваження Великої Палати, вказав на підстави передачі справ на її розгляд та висвітлив деякі аспекти функціонування системи електронного документообігу суду.

Так, за словами судді, відскановані матеріали справ розміщуються на спеціальному внутрішньому ресурсі суду. Робоче місце кожного судді обладнано комп’ютером, підключеним до Інтернету, локальної мережі та принтера. Суддя має доступ до папок документів свого офісу і спільних папок суду, електронних законодавчих баз, пошукової системи судових рішень Верховного Суду на базі сервісу «Evernote» та внутрішнього суддівського чата.

Втім, Віталій Уркевич зауважив, що система діловодства наразі є недостатньо зручною і адаптованою під суддівські потреби. Крім того, судді не мають віддаленого доступу до документів, а отже, не можуть переглянути чи підписати їх поза офісом.

Із презентацією Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Prezent_poryadok_rozgl.pdf.