flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ЄСПЛ розповіла про особливості механізму надання консультативних висновків

14 червня 2019, 14:20

Під час конференції «Єдність судової практики: погляд Європейського Суду з прав людини та Верховного Суду» суддя ЄСПЛ (Україна) Ганна Юдківська виступила з доповіддю «Протокол № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – від теорії до практики».

Суддя ЄСПЛ розповіла про головну ідею Протоколу № 16 та історію його появи. Ганна Юдківська зауважила, що відповідно до ст. 1 Протоколу № 16 вищі судові установи Високої Договірної Сторони можуть звертатися до ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків з принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї.

«Механізм надання консультативного висновку набрав чинності 1 серпня 2018 року. Яким чином розвиватиметься Протокол № 16, як він використовуватиметься та якою від нього буде користь, залежить від субʼєктів звернення до Європейського суду з прав людини, зокрема й Верховного Суду», – наголосила Ганна Юдківська.

Суддя ЄСПЛ детально зупинилася на кожній статті згаданого Протоколу, звернувши увагу на те, що суд і судова установа, яка звертається із запитом, може отримати консультативний висновок лише в тому випадку, якщо  справа перебуває у його провадженні.

За її словами, суд і судова установа, яка звертається із запитом, зазначає причини свого запиту й надає інформацію щодо відповідних юридичних та фактичних обставин справи, яка перебуває у провадженні. «Така функціональна особливість спрямована на те, щоб необхідність і корисність запиту завжди була спочатку ретельно оцінена національним судом», – зазначила суддя ЄСПЛ.

Ганна Юдківська звернула увагу на те, що колегія у складі п’яти суддів Великої Палати вирішує, чи приймати запит щодо надання консультативного висновку. Колегія суддів мотивує будь-яку відмову у прийнятті запиту. Тобто фактично національний судовий орган отримує інструкцію щодо того, за яких обставин відповідний запит буде прийнятий, а за яких – ні.

Відповідно до ст. 5 Протоколу № 16 консультативні висновки не мають обов’язкової сили. «Отже, суд, який звертається із запитом, вирішує, якими будуть наслідки такого консультативного висновку. Мета процедури надання консультативного висновку полягає не в тому, щоб передати спір на розгляд ЄСПЛ, а щоб надати методологічну допомогу національному суду та вказати напрям розгляду», – наголосила Ганна Юдківська.

Також Ганна Юдківська зазначила, що на сьогодні був наданий тільки один консультативний висновок (у квітні 2019 року), відповідний запит зробила Франція у жовтні 2018 року.