flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочала роботу конференція «Єдність судової практики: погляд Європейського суду з прав людини та Верховного Суду»

14 червня 2019, 12:12

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила з вітальним словом на відкритті дводенної конференції «Єдність судової практики: погляд Європейського суду з прав людини та Верховного Суду», яка розпочала свою роботу сьогодні, 14 червня. Голова ВС подякувала суддям ЄСПЛ, Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» та Офісу РЄ в Україні за експертну допомогу та участь у конференції.

Валентина Данішевська зазначила, що днями Рада Європи оприлюднила висновок щодо результатів судової реформи в Україні, в якому схвально оцінила законодавчі та інституційні зміни, процес створення Верховного Суду та його діяльність.

За словами Валентини Данішевської, одним із викликів, що постав перед Верховним Судом, стали юрисдикційні конфлікти, які значною мірою дестабілізували судову практику, продукували правову невизначеність, створюючи загрозу порушення основоположного права на доступ до суду. Втім, за перший рік роботи Великій Палаті ВС вдалося напрацювати певні підходи до їх вирішення, зокрема, шляхом уніфікації критеріїв віднесення справи до юрисдикції того чи іншого суду.

«Довів свою ефективність й інститут зразкової справи. Рішення навіть в одній такій справі має вплив на значну кількість типових справ і призводить до швидкого та остаточного вирішення певного правового конфлікту, що носить загальний характер», – зауважила Валентина Данішевська.

В.о. голови Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Фредерік Сундберг заявив, що за чотири роки Україні вдалося зробити такі кроки в рамках судової реформи, на які іншим країнам знадобилися десятиліття. За його словами, наразі існують усі можливості для того, щоб українські суди та європейські інституції спільно рухалися вперед, а судова реформа досягла успіху. 

Суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська зазначила, що останнім часом міжнародні суди дедалі частіше стикаються із супротивом та спробами заперечити їхній авторитет, і ця проблема знайома також національним судам та є наслідком популістських рухів у Європі.

«Судова система як головний охоронець прав і свобод нерідко стає об’єктом атак. Однак ми маємо усі можливості обстояти і посилити принципи та ідеали правосуддя», - наголосила суддя ЄСПЛ.

Заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко запевнила, що Проект «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» надаватиме Україні експертну, методологічну та технічну допомогу для успішної реалізації судової реформи. Зокрема, Проект передбачає розробку рекомендацій із вдосконалення законодавства України відповідно до стандартів Ради Європи та забезпечення становлення механізму консультативних висновків ЄСПЛ.