flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС взяли участь у роботі круглого столу на тему «Моніторинг адміністративного судочинства в Україні: обсяг, проблемні питання»

13 червня 2019, 17:23

11 червня 2019 року голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та суддя КАС ВС Семен Стеценко взяли участь у роботі круглого столу на тему «Моніторинг адміністративного судочинства в Україні: обсяг, проблемні питання», який було організовано EU Project «Pravo-Justice» спільно з Чернівецькою регіональною радою з питань реформи правосуддя.

Серед учасників заходу були також президент Асоціації європейських адміністративних судів, суддя адміністративного суду Відня, міжнародний експерт EU Project «Pravo-Justice» Едіт Зеллер та інші представники юридичної спільноти.

Під час круглого столу учасники, зокрема, обговорили питання дискреції владних повноважень, погляд Верховного Суду на зразкові справи, доступність і справедливість адміністративного судочинства, врегулювання спорів за участю судді.

Голова КАС ВС Михайло Смокович, вітаючи учасників заходу, нагадав про важливість інституту зразкової справи, оскільки цей інститут має підвищити ефективність правосуддя шляхом розвантаження судів та спрощення процедури розгляду справ.

Михайло Смокович звернув увагу на особливості подання про розгляд справи Верховним Судом як зразкової, назвавши основні умови подання: у провадженні одного або декількох адміністративних судів перебувають типові адміністративні справи; кількість типових адміністративних справ визначає доцільність ухвалення зразкового рішення; суд (один суддя, колегія, палата, об’єднана палата, ВП), який розглядає одну чи більше таких справ.

Очільник КАС ВС наголосив, що при ухваленні рішення у типовій справі, яка відповідає ознакам, викладеним у рішенні Верховного Суду за результатами розгляду зразкової справи, суд має враховувати правові висновки Верховного Суду, викладені у рішенні за результатами розгляду зразкової справи.

Крім того, Михайло Смокович повідомив учасників заходу про кількість зразкових справ, розглянутих КАС у складі Верховного Суду. Так, станом на 1 травня 2019 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розглянув 70 зразкових справ:  ухвалив 13 рішень у зразкових справах, із яких 6 набрали законної сили; постановив 50 ухвал про відмову у відкритті провадження;  постановив 3 ухвали про повернення подання про розгляд справи як зразкової; розгляд 4 справ ще триває; 7 рішень були оскаржені в апеляційному порядку, включаючи 2 справи, щодо яких апеляційне провадження Великою Палатою не завершено.

Суддя КАС ВС Семен Стеценко звернув увагу присутніх на проблематику захисту інтересів держави в адміністративному судочинстві. Під час виступу він зазначив, що попри домінантну спрямованість адміністративної юстиції на захист прав людини у взаєминах із державою, непоодинокими є випадки іншого характеру. У разі конкуренції різноспрямованих інтересів у сфері публічно-правових відносин на перший план виходять питання захисту не індивідуальних, а групових, колективних, суспільних інтересів. А вони, до певної міри, можуть бути репрезентовані саме державою, її публічно-правовими інституціями. Тим самим, нерідко, захищаючи інтереси держави, здійснюється захист інтересів певних фізичних осіб.

Семен Стеценко зазначив, що публічно-правові спори за зверненнями суб’єктів владних повноважень, у спорах щодо вилучення або примусового відчуження майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, низка інших справ, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів, по суті віддзеркалюють захист інтересів держави. Отже, в цьому випадку суд фактично урівноважує суспільство.