flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Великої Палати ВС розповіла, як забезпечити доступ до правосуддя завдяки інформаційним технологіям

10 червня 2019, 14:02

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко взяла участь у хакатоні «Data-driven justice» – першому заході в рамках створення Центру інновацій правосуддя при Міністерстві юстиції України. Впродовж двох днів хакатон відбувався у трьох містах України – Києві, Харкові та Львові.

П’ять команд-учасниць із Харкова, до складу яких увійшли як юристи, так і фахівці у сфері IT, презентували свої проекти, спрямовані на поліпшення доступу громадян до правосуддя і правової інформації. Перемогу виборов проект «Ти ж юрист», команда якого запропонувала навчання школярів основ правознавства через комп’ютерну гру.

«Лише за два дні команда створила прототип гри, суть якої полягає в тому, що клієнти звертаються до фірми, а ти як юрист даєш їм поради – вивчаєш закони і обираєш правильний варіант дій. Потім тобі надходить лист від клієнта, в якому говориться про те, як допомогла твоя порада», – пояснила Олена Кібенко.

Решта команд представили проекти, зокрема орієнтовані на захист дітей та осіб з обмеженими можливостями, присвячені пошуку медіатора та спрямовані на спрощення доступу до інформації щодо адміністративних послуг.

«Сектор правосуддя активно диджиталізуєтся, він потребує нових сучасних IT-продуктів і поступово стає одним із найбільших клієнтів IT-фірм. Це сучасний світовий тренд, і Україна не є винятком», – зазначила суддя ВП ВС.

Переможцем у київському хакатоні став проект «Дисциплінатор» – сервіс, який допомагає зручно знаходити, фільтрувати й аналізувати рішення Вищої ради правосуддя. В майбутньому він також дасть змогу вимірювати ефективність роботи ВРП та судової системи загалом.

А у Львові перемогу здобула команда, до складу якої увійшли п'ятеро студентів факультету електроніки та комп'ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка. Їхній проект «Mediator.ua» являє собою онлайн-платформу врегулювання спорів як самостійно сторонами, так і за допомогою медіатора.

За результатами хакатону проекти переможців проходитимуть 6-місячне апробування з можливістю подальшої інтеграції розроблених ІТ-рішень в електронні сервіси Мін’юсту.