flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду взяли участь у Південному форумі з корпоративного права

29 травня 2019, 12:41

 17 травня 2019 року в м. Одесі відбувся Південний форум з корпоративного права.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко і начальник відділу забезпечення роботи секретаря та суддів судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі ВС Олеся Лукомська стали спікерами другої сесії форуму, яка була присвячена обговоренню останніх тенденцій судової практики.

Олена Кібенко виступила з доповіддю щодо юрисдикції корпоративних спорів. Так, суддя повідомила, що Велика Палата ВС ухвалила низку рішень у справах щодо оскарження дій реєстратора, оскільки поширеною є ситуація, коли учасники корпоративних відносин намагаються розв’язати корпоративний спір через звернення з позовом до державного реєстратора. Такі спори, у яких учасник захищає по суті свої корпоративні права, є не адміністративними, а корпоративними і мають розглядатися господарськими судами.

Олена Кібенко також висвітлила позиції Великої Палати ВС щодо юрисдикції спорів за участю громадських організацій, споживчих і будівельних кооперативів, фермерських господарств і об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та розмежування категорій «трудовий спір» та «корпоративний спір».

Олеся Лукомська розповіла про останні правові позиції Верховного Суду, сформовані при вирішенні корпоративних спорів.