flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд намагається формувати практику саме врегулювання, а не лише вирішення спорів про повернення дитини

28 травня 2019, 16:33

Про це сказала суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Юлія Черняк на семінарі на тему: «Взаємодія судді та медіатора у справах про повернення дитини при застосуванні Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Досвід Німеччини та України».

Захід, що відбувся 23 травня 2019 року, організували Міністерство юстиції України спільно з Федеральним міністерством юстиції та захисту прав споживачів Федеральної Республіки Німеччина за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ).

Участь у семінарі взяли керівник департаменту аналітичної та правової роботи апарату ВС Расім Бабанли та начальник відділу систематизації практики Європейського суду з прав людини та підготовки запитів до ЄСПЛ зазначеного департаменту Дар’я Мордас.

Під час заходу сторони обмінялися думками щодо перспектив використання процедури медіації при розгляді справ щодо повернення дитини відповідно до вимог Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року (Конвенція). Представник Федерального міністерства юстиції та захисту прав споживачів ФРН Сімон Трост висвітлив історію поетапного запровадження медіації у цій категорії спорів у Німеччині.

Юлія Черняк на прикладі конкретних справ доповіла про застосування Конвенції та особливості розгляду відповідної категорії справ КЦС ВС. Зокрема, вона розкрила суть концепцій «звичайного місця проживання дитини» та «незаконного переміщення (утримування) дитини».

Суддя КЦС ВС зазначила про важливість участі України у Конвенції, зважаючи на велике коло її держав-учасниць, а також на те, що двосторонні договори України про правову допомогу у сімейних справах та Гаазька конвенція про батьківську відповідальність 1996 року хоча і містять уніфіковані колізійні та процесуальні норми, однак не передбачають спеціального механізму повернення дитини у разі її переміщення через кордон.

Крім того, Юлія Черняк відзначила, що, враховуючи «чутливість» правовідносин, які є предметом спорів за Конвенцією, КЦС ВС нерідко розглядає їх у судовому засіданні з викликом сторін (як виняток із загального правила про розгляд касаційних скарг у порядку спрощеного (письмового) провадження).

Вона поінформувала, що КЦС ВС бере до уваги максимальну кількість факторів, які сприятимуть забезпеченню ретельного перегляду у відповідних справах. Суд намагається формувати практику саме врегулювання, а не лише вирішення спорів про повернення дитини відповідно до вимог Конвенції.

Юлія Черняк наголосила на необхідності долучення України до Європейської та Міжнародної Гаазької мереж суддівської взаємодопомоги, а також практики ЄС щодо запровадження посади так званого «контролюючого судді-координатора», який спеціалізується на сімейному праві своєї держави і є відповідальним за надання інформації стосовно нього колегам з іноземних держав.

Учасники заходу обговорили також питання з’ясування думки дитини, знайомства судді із дитиною.