flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Олена Губська взяла участь в круглому столі на тему «Особливості розгляду виборчих спорів»

28 травня 2019, 08:21

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олена Губська взяла участь у роботі круглого столу Всеукраїнської громадської організації «Асоціація адвокатів України» на тему «Особливості розгляду виборчих спорів», який відбувся 23 травня 2019 року.

Участь у заході взяли судді, представники Центральної виборчої комісії, адвокати та інші практикуючі правознавці.

Під час обговорення проблем застосування виборчого законодавства суддя КАС ВС Олена Губська зосередила свою увагу на представництві суб’єктів виборчого процесу під час розгляду таких спорів. Так, оскільки законодавство не дає чітку та однозначну відповідь стосовно представництва у зазначеній категорії справ, досліджувалося питання, чи можуть бути представниками не тільки адвокати, а й представники за довіреністю відповідно до норм Конституції України та Кодексу адміністративного судочинства України.

Були порушені питання щодо визначення підсудності у виборчих справах відповідно до положень ст. 273 КАС України, особливостей встановлення та обчислення строків у виборчих спорах.

Особливу увагу учасники круглого столу звернули на проблемні питання належності та допустимості доказів порушення виборчого законодавства під час розгляду справ судами. Було проаналізовано низку судових рішень та надано оцінку доказовій базі, способу збирання та оформлення доказів.

Крім того, жваву дискусію викликало питання щодо права на звернення до суду офіційних спостерігачів.