flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду взяв участь у роботі Парламентсько-громадської платформи

27 травня 2019, 16:46

Суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич узяв участь у роботі Парламентсько-громадської платформи на тему «На шляху до належного врядування: п’ять років реформ у секторі цивільної безпеки України» на запрошення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

У виступі під час експертної дискусії на тему «На шляху до справедливої та ефективної системи кримінальної юстиції» суддя наголосив, що створення справедливої та ефективної системи кримінальної юстиції неможливе без формування сильної та незалежної судової гілки влади.

Однією з проблем ефективної системи кримінальної юстиції є наявність прогалин, неврегульованість, а подекуди і суперечність норм чинного Кримінального процесуального кодексу України.

Принцип верховенства права передбачає, що в разі якщо виникає якась законодавча неясність або суперечність, головний обов'язок органів судової влади полягає в тому, щоб усунути цей недолік шляхом тлумачення та застосування судами кримінального законодавства в такий спосіб, щоб воно було узгодженим і передбаченим.

Шляхом формування єдиної правозастосовної практики ВС забезпечує однакове застосування норм матеріального та процесуального права судами нижчих інстанцій.

Лев Кишакевич також зазначив про проблему надмірної тривалості кримінальних проваджень. Одна з причин цього – недоукомплектованість судів першої та апеляційної інстанцій. Суддя також поінформував учасників платформи, що неодноразові відкладення судових засідань через неявку учасників судового провадження як зі сторони захисту, так і зі сторони обвинувачення є причиною затягування судового розгляду кримінальних проваджень і як наслідок – порушення розумних строків розгляду судового провадження. Водночас у КПК України не передбачено ефективних повноважень судді для подолання таких зволікань.

Розв’язанню вказаних проблем сприяли б доукомплектування судів першої та апеляційної інстанцій, застосування письмових проваджень та вдосконалення законодавства в частині можливості накладення штрафів на учасників судових проваджень, якщо вони зловживають своїми процесуальними правами, а також збільшення кількості категорій кримінальних проваджень, судовий розгляд яких можливий за відсутності обвинуваченого.

Водночас навіть за наявності проблемних питань, які потребують законодавчого врегулювання, за умови добросовісного виконання своїх процесуальних обов’язків усіма учасниками кримінального провадження ефективність системи кримінальної юстиції могла би бути набагато вищою вже зараз.