flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про інститут зразкових справ у практиці Верховного Суду розповіла слухачам Legal High School суддя КАС ВС Наталія Коваленко

24 травня 2019, 11:11

22  травня 2019 року суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Коваленко провела лекцію для слухачів Legal High School на тему «Інститут зразкових справ у практиці Верховного Суду», під час якої розповіла про інститут зразкової справи як процесуальну новелу, особливості провадження у зразковій справі, кількість розглянутих Верховним Судом зразкових справ  та навела приклади таких справ.

На початку доповіді Наталія Коваленко зазначила, що в нормах Кодексу адміністративного судочинства України, що набрали чинності 15 грудня 2017 року, вперше закріплено, зокрема, такі нові юридичні категорії, як «типова справа» і «зразкова справа», а також особливості провадження у типових та зразкових справах. Термін «зразкова адміністративна справа» є новелою КАС України.

Суддя КАС ВС нагадала, що типові адміністративні справи – адміністративні справи, відповідачем у яких є один і той самий суб’єкт владних повноважень (його відокремлені структурні підрозділи), спір у яких виник з аналогічних підстав, у відносинах, що регулюються одними нормами права, та у яких позивачами заявлено аналогічні вимоги. Верховний Суд розглядає таку категорію справ як суд першої інстанції за поданням одного або декількох адміністративних судів, у провадженні якого перебувають типові адміністративні справи, кількість яких визначає доцільність ухвалення зразкового рішення.

На думку Наталії Коваленко, наявність зразкових справ в адміністративному судочинстві свідчить про певні системні вади у функціонуванні виконавчої влади. Адже зразковою справа стає за наявності, як правило, значної кількості аналогічних їй типових справ. Проте через систему розподілу влади адміністративна юстиція відновлює баланс та забезпечує поновлення порушених прав і свобод людини у спорах з державою. Так, вона розповіла про 13 зразкових рішень, у дев'яти з яких позовні вимоги людини до суб'єктів владних повноважень було задоволено.

Суддя зауважила, що станом на 1 травня 2019 року КАС ВС розглянув 70 подань про розгляд типових справ як зразкових справ: ухвалив 13 рішень у зразкових справах, із яких 6 набрали законної сили; постановив 50 ухвал про відмову у відкритті провадження; постановив 3 ухвали про повернення подання про розгляд справи як зразкової. Розгляд 4 справ ще триває. 7 рішень були оскаржені в апеляційному порядку, включаючи 2 справи, щодо яких апеляційне провадження Великою Палатою ВС не завершено.

Наталія Коваленко також розповіла про підстави відмови у відкритті провадження у зразкових справах, серед яких: адміністративна справа не відповідає ознакам зразкової; відповідачами є різні суб’єкти владних повноважень; неоднакові підстави спору; відмінне нормативне регулювання; різні позовні вимоги.

Учасники лекції ознайомилися з типовими справами, які розглянув Верховний Суд.