flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи щодо оскарження відмови Центральної комісії Мін’юсту в переведенні засудженого з однієї установи відбування покарання до іншої розглядаються в порядку адміністративного судочинства

24 травня 2019, 09:01

Засуджений звернувся до адміністративного суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення Центральної комісії Міністерства юстиції України про відмову у переведенні засудженого з однієї установи виконання покарань до іншої.

Суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження на підставі п. 1 ч. 1 ст. 109 Кодексу адміністративного судочинства України та вказав, що цей спір виник не з приводу реалізації відповідачем управлінських функцій суб’єкта владних повноважень. Натомість він пов'язаний із виконанням вироку, а тому справа має розглядатися за правилами кримінального судочинства. Апеляційний суд залишив це рішення без змін.

У касаційній скарзі позивач послався, зокрема, на ст. 539 Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до якої оскарження рішень, дій чи бездіяльності адміністрації установи виконання покарань здійснюється в порядку адміністративного судочинства.

Дослідивши матеріали справи та наведені в касаційній скарзі доводи, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про наявність підстав для її задоволення.

Під час ухвалення відповідного рішення ВП ВС виходила з того, що  у спірних правовідносинах Мін′юст діяв як суб'єкт владних повноважень на виконання владних управлінських функцій у сфері виконання кримінальних покарань та пробації, тому правомірність ухвалення рішення про відмову в переведенні засудженого з однієї установи відбування покарання до іншої може бути предметом перевірки в суді адміністративної юрисдикції.

Крім того, у статтях 537 та 539 КПК України визначено перелік питань, які вирішуються судом під час виконання вироків, та порядок їх вирішення, а можливість розгляду судами за правилами КПК України скарг засуджених на рішення Комісії про відмову в переведенні з однієї установи відбування покарання до іншої не передбачена.

Враховуючи наведене, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що спір у цій справі є публічно-правовим і підлягає вирішенню за правилами КАС України.

Із повним текстом постанови ВП ВС від 10 квітня 2019 року у справі № 822/3059/17 (провадження № 11-1427апп18) можна ознайомитися за посиланням - http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81841951.