flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Cуду обговорили сучасні виклики правосуддя з українськими та американськими юристами

23 травня 2019, 08:03

21 травня 2019 року у Верховному Суді відбувся круглий стіл для обговорення сучасних викликів правосуддя, який було організовано Асоціацією правників України разом з Американською асоціацією юристів.

Участь у заході взяли судді Верховного Суду Володимир Кравчук, Наталія Коваленко, Єгор Краснов, Микола Мазур, Андрій Жук, представники делегації Американської асоціації юристів, Асоціації правників України та інші практикуючі правознавці.

Представник Американської асоціації юристів Кара Лі Невілл розповіла учасникам круглого столу про суворі правила поведінки суддів США, що діють у всіх штатах, серед яких незалежність, доброчесність та безсторонність.

Налагодження відносин з іноземними колегами, у яких можна перейняти досвід, зазначив суддя КАС ВС Володимир Кравчук, є надзвичайно корисним, адже їхні міркування та досвід можуть допомогти вирішити ті проблеми, з якими стикаються українські судді.

Суддя КАС ВС розповів про систему формування судової влади, розкрив питання інституту доброчесності, порушив тему щодо написання окремих думок під час судового розгляду.

Суддя ККС ВС Микола Мазур розповів про стандарт доказування. Він зазначив, що новий Кримінальний процесуальний кодекс України  на законодавчому рівні закріпив стандарт доказування поза розумним сумнівом. Цей стандарт узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості, відповідно до якого особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено в суді згідно зі стандартом поза розумним сумнівом. Отже, обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях. За словами Миколи Мазура, ця позиція знайшла відображення і в практиці Верховного Суду.

В Україні в адміністративному процесі діє принцип офіційного з’ясування обставин у справі, зауважила суддя КАС ВС Наталія Коваленко. У цьому випадку суд витребовує за власною ініціативою або за ініціативою сторони по справі докази, на підставі яких суб’єкт владних повноважень прийняв оскаржуване рішення. Суд має право самостійно з’ясовувати, чи дійсно рішення суб’єкта владних повноважень прийнято на підставі закону.

Суддя КГС ВС Єгор Краснов, порушивши тему незалежності суддів та суддівської етики, зазначив, що запорука суддівської незалежності виходить, перш за все, з дотримання суддями високих стандартів поведінки. Він розповів про повноваження Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, до яких, зокрема, належить надання роз’яснень щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови та заступника Голови Державної судової адміністрації України.