flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС та міжнародні експерти проаналізували практичні навички написання судових рішень

22 травня 2019, 09:23

16-17 травня в межах канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи відбувся семінар «Ознайомлення з практичними навичками написання зрозумілих судових рішень».

У заході взяли участь судді Верховного Суду Всеволод Князєв, Дмитро Гудима, Іван Міщенко, Тетяна Анцупова, Аркадій Бущенко, Микола Мазур, Олена Білоконь, судді місцевих та апеляційних судів, а також міжнародні експерти Проекту.

Під час семінару директор Проекту із юридичних та освітніх питань Дональд Чіассон і представник Національного суддівського інституту Канади Джордж Томсон розповіли про фундаментальні принципи суддівської освіти в Канаді та практичні підходи на основі розвитку навичок щодо написання судових рішень.

На думку судді Апеляційного суду провінції Онтаріо (Канада) у відставці Джона Ласкіна, протягом останніх тридцяти років у Канаді спостерігається беззаперечне покращення якості написання судових рішень. За його словами, це стало можливим завдяки багаторічній співпраці між відданими викладачами й представниками судової влади, які щиро бажають зробити судові рішення доступнішими і прозорішими для громадськості.

Суддя КГС ВС Іван Міщенко зазначив, що питання написання доступного і зрозумілого судового рішення дуже важливе в контексті підвищення довіри до судової системи України. Він поділився з колегами досвідом, набутим під час проходження відповідної навчальної програми у Канаді, та  проаналізував на прикладі власного рішення застосування отриманих навичок при написанні судового рішення.

Крім того, учасники семінару обговорили продовження подальшої співпраці під час засідання робочої групи щодо розробки навчального курсу «Практичні навички написання зрозумілих судових рішень», до якої увійшли судді Верховного Суду, представники Національної школи суддів України та експерти канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи.