flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічники суддів ознайомилися з досвідом Європи щодо проблем визначення юрисдикції та запобігання зловживанню процесуальними правами

21 травня 2019, 11:53

У Верховному Суді розпочався другий тренінг для помічників суддів та консультантів ВС «Вирішення проблем визначення юрисдикції та запобігання зловживанню процесуальними правами: досвід країн Європи», який триватиме з 20 по 24 травня 2019 року.

З вітальним словом виступили постійний радник Проекту Twinning Яутріте Брієде. Лекторами навчання стали суддя адміністративного районного суду Латвії Агріс Дрейманіс, наукові радники Верховного суду Латвії Нора Магоне, Олександр Потайчук та Ріхардс Гулбіс. Примітно, що троє з них раніше обіймали посади помічників суддів.

Серед обговорених тем – забезпечення єдності судової практики, юрисдикційні спори, написання проектів судових рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини під час підготовки справи до судового розгляду, застосування електронного суду, тайм-менеджмент офісу судді та підвищення кваліфікації помічників та офісів суддів.

Тренери навчання зауважили, що у Верховному суді Латвії регулярно відбуваються міжнародні конференції, завдяки яким судді мають змогу ознайомитися з досвідом іноземних колег та запозичити кращі судові практики. Крім того, судді звертаються до відділу юридикатури та науково-аналітичної роботи касаційного суду зі складними питаннями, приміром, якщо потрібно отримати практику ЄСПЛ з приводу вирішення певного питання. 

Учасники обмінялися думками щодо написання судових рішень. У Латвії існує стала форма судового рішення, яка стосується його структури та стилю написання, котрої мають притримуватися всі суди. Однією з основних вимог є адаптованість тексту, щоб його міг зрозуміти будь-який громадянин, навіть якщо він не має юридичної освіти. Увагу також приділили використанню інституту окремої думки в Європі. Приміром, у Франції судді вважають, що стають менш захищеними, публікуючи її, тоді як в Ірландії навпаки говорять, що окрема думка – це один з виявів демократії в суспільстві.

Позитивним моментом лектори називають те, що останніми роками суди у Латвії стали відкритішими для суспільства. Як і в Україні, у кожному суді з’явилися прес-секретарі, які налагоджують комунікацію суддів зі ЗМІ. Також є пряма взаємодія та спілкування між судовими інстанціями усіх рівнів. Окрім того, декілька разів на рік суд випускає інформаційні бюлетені, де публікуються найважливіші рішення певної юрисдикції.

Говорячи про роботу помічника судді, лектори наголосили, що його через конкурс наймає установа за зверненням судді. Таким чином, якщо суддя звільняється з посади чи переходить до іншого суду, то помічника переводять до офісу іншого судді.

Тренінг проводиться  Проектом Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» у співпраці з Верховним Судом та Національною школою суддів України, за фінансової підтримки ЄС.