flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС та канадські експерти обговорили програму навчання написанню зрозумілих судових рішень

20 травня 2019, 18:37

20 травня у Верховному Суді відбулося перше засідання робочої групи з розробки навчального курсу для суддів цього Суду на тему «Практичні навички написання зрозумілих судових рішень».

До складу групи увійшли судді Верховного Суду, представники Національної школи суддів України та експерти Канадсько-українського проекту підтримки судової реформи, зокрема, директор Проекту із юридичних та освітніх питань Дональд Чіассон, представник Національного суддівського інституту Канади Джордж Томсон, суддя Апеляційного суду провінції Онтаріо у відставці Джон Ласкін, Голова Апеляційного суду Британської Колумбії, Голова Апеляційного суду провінції Юкон Роберт Бауман.

Передбачається, що слухачами пілотного навчального курсу стануть 20 суддів – по п’ять від касаційних судів та Великої Палати ВС, а в подальшому пройти навчання зможуть і судді першої та апеляційної інстанцій. Матеріально-технічним та методичним забезпеченням курсу опікуватиметься Національна школа суддів України, а до викладання, окрім українських суддів,  долучаться канадські експерти та лінгвісти.

Структура курсу включатиме вступну частину та чотири навчальні компоненти:

  • написання тексту, зрозумілого для читача;
  • структурування тексту;
  • контекстне написання;
  • правове обґрунтування.

На початку навчального процесу канадські експерти поділяться із українськими колегами власним позитивним досвідом впровадження нових підходів до написання судових рішень.

Важливою складовою курсу стане можливість дистанційної комунікації слухачів із викладачами. Аби закріпити отримані навички, судді виконуватимуть домашні завдання – редагуватимуть власні рішення, ухвалені раніше, з урахуванням здобутих під час навчання знань, та надсилатимуть їх на перевірку.