flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Валентина Данішевська говорила про довіру до судової влади з новопризначеними суддями

17 травня 2019, 22:08

17 травня Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила на закритті орієнтаційного курсу для новопризначених суддів ВС.

У доповіді вона наголосила на тому, що стратегічною метою Верховного Суду є повернення довіри до судової влади.

«Ми окреслили чотири складові успіху у цій сфері. По-перше, це зміст та форма судових рішень. Вони мають бути якісними, обґрунтованими, зрозумілими та простими для сприйняття. По-друге, це поведінка суддів. Ми повинні посилювати вимоги до себе, дотримуватися етичних норм та правил поведінки як у суді, так і в повсякденному житті. По-третє, це адміністративна складова судових процесів. Мова про зручність приміщення, швидкість прийняття документів у громадян, поведінку працівників суду. І насамкінець– це своєчасна, зрозуміла, адекватна комунікація із суспільством. Верховний Суд має веб-сайт, сторінку у соціальній мережі Facebook та канал у месенджері Telegram, де оперативно сповіщає про ухвалені рішення, публікує коментарі суддів, повідомляє про свою діяльність», - зазначила Голова Верховного Суду.

Суди першої інстанції щороку розглядають близько 3 мільйонів справ. Лише 11% рішень переглядаються в апеляційному порядку, третина з яких в подальшому оскаржуються до касаційних судів. Це, на переконання Валентини Данішевської, свідчить про те, що показник довіри до судів з боку громадян впевнено зростає - за даними дослідження USAID, за три роки він збільшився з 5% до 16%.

«Довіра – це знання того, що державний інститут працює і у разі потреби стане на захист прав громадянина. Ми маємо усвідомлювати високий рівень персональної та колективної відповідальності, бути патріотами своєї справи і тоді у нас все вийде», - запевнила Голова Верховного Суду.

Наприкінці останнього дня навчання для новопризначених суддів Голова Верховного Суду Валентина Данішевська разом із ректором Національної школи суддів України Миколою Оніщуком вручили суддям сертифікати про проходження орієнтаційного курсу та посвідчення судді.