flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ККС ВС зустрівся з керівником Програми «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» (EUACI)

17 травня 2019, 15:05

Під час зустрічі, яка відбулася 15 травня 2019 року, Станіслав Кравченко обговорив із міжнародним експертом EUACI Екою Ткешелашвілі питання щодо передачі справ до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

Голова ККС ВС нагадав, що всі кримінальні провадження щодо підсудних ВАКС злочинів, судові розгляди яких у судах всіх інстанцій не завершені до початку роботи Вищого антикорупційного суду, мають бути передані з дня початку його роботи. Планується, що ВАКС розпочне роботу вже через кілька місяців, а до того часу будуть вирішені всі організаційні та технічні питання. Зокрема, судді та апарат мають отримати доступ до державної таємниці.

Ека Ткелашвілі наголосила, що міжнародна спільнота загалом позитивно оцінила початок роботи ВАКС. Однак керівник EUACI зауважила, що матеріально-технічна база, якою забезпечений суд, та відсутність охорони свідчать про те, що не була врахована його специфіка і резонансність справ, які будуть розглядати судді.

Станіслав Кравченко розповів про організаційні зустрічі, на яких представники Верховного Суду поділилися з колегами з ВАКС напрацюваннями, необхідними для початку роботи суду, а також окреслили основні проблемні питання, що виникають під час досудового розслідування та судового провадження у справах щодо корупційних злочинів.

Крім того, голова ККС ВС повідомив, що вже найближчим часом на зборах суддів у ККС ВС планують створити окрему палату для розгляду справ, пов’язаних із корупцією. Таким чином, в Україні існуватиме три інстанції для розгляду цієї категорій справ на всіх рівнях – Вищий антикорупційний суд, Апеляційна палата ВАКС та відповідна судова палата ККС ВС.

На думку Станіслава Кравченка, одне з основних завдань – забезпечення єдності судової практики у рішеннях щодо цієї категорії справ. Керівник EUACI висловила сподівання, що спільні навчання суддів обох судів сприятимуть досягненню визначеної мети.

У зустрічі також взяли участь менеджер Групи підтримки Вищого антикорупційного суду Програми EUACI Тінна Голетіані, заступник керівника апарату – керівник секретаріату Касаційного кримінального суду Юрій Хім’як і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

Довідково. Основна мета Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) – покращення антикорупційної політики, яка має зменшити рівень корупції в країні.

Наразі EUACI є найбільшою програмою у сфері боротьби з корупцією в Україні. Ініціатива розрахована на три роки. Програма сприяє посиленню спроможності новостворених антикорупційних органів і посиленню контролю за перебігом перетворень з боку Верховної Ради, громадянського суспільства та засобів масової інформації.