flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося засідання Ради з питань судової реформи

07 травня 2019, 17:15

Сьогодні, 7 травня 2019 року, у приміщенні Верховного Суду відбулося засідання Ради з питань судової реформи за участю Президента України Петра Порошенка.

Говорячи про діяльність Ради та результати судової реформи, Глава держави нагадав, що в 2014 році суспільство, яке пройшло Майдан та Революцію гідності, ставило перед владою найважчий запит – запит на справедливість і на справедливий суд.

«Сьогодні ні в кого не виникає сумнівів, що такі принципи, як верховенство права, компетентність, незалежність та неупередженість, є основою не тільки справедливого суду, а й правової держави. Саме на таких принципах нині і вибудовується нова система правосуддя в Україні», – наголосив Президент. Він зауважив, що робота Ради була ефективною і результатами цієї роботи можна пишатися. Саме команда Ради розробила Стратегію судової реформи та втілює закладені в Стратегії завдання у життя,  зокрема через законодавчі ініціативи.

Заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов зазначив, що метою команди Ради були ефективні й практичні кроки для того, щоб Україна розбудовувалась як правова держава і щоб «верховенство права» та «людина як найвища цінність» були не просто словами з Конституції України, а стали реальністю для кожної людини.

За його словами, протягом чотирьох років роботи вдалося досягти багатьох стратегічних цілей,  серед яких – деполітизація і забезпечення незалежності судової влади, створення системи антикорупційних запобіжників; повернення до триланкової системи судів.

Водночас заступник Глави АП назвав ті виклики, які ще попереду. Це кадрова складова реформи, покращення сервісної функції судової влади через запровадження сучасних інформаційних технологій, реформа адвокатури та правничої освіти.

«Загалом це найбільш комплексне реформування системи правосуддя за часів незалежної України. З 2014 по 2019 рік виконано такий обсяг роботи, який викликає подив і захоплення у наших європейських колег. Результати, яких ми досягли, дали країні якісну стратегічну перспективу у створенні сучасної європейської системи правосуддя», – підсумував Олексій Філатов.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська констатувала, що положення Конституції України щодо деполітизації та незалежності судової влади працюють і представники законодавчої та виконавчої влади почали ставитися до судової влади як до рівної.

«Реформування системи правосуддя – це справа нашого життя, яку ми повинні довести до кінця. Також ми маємо доносити до людей результати цієї реформи, постійно комунікувати із суспільством, бо розуміння і сприйняття реформи суспільством – це одна зі складових її успіху», – зауважила Валентина Данішевська.

«Ми усвідомлюємо, що в рамках реформи у нас є чимало завдань, які потрібно реалізувати: завершити кваліфікаційне оцінювання, провести якісний добір до судів першої та апеляційної інстанцій. Але ми розуміємо, куди йдемо і чого хочемо досягти у кінці нашого шляху», – сказала Голова ВС. Вона також повідомила, що судова влада готова взяти на себе реалізацію всіх стратегічних завдань щодо реформування системи правосуддя, а Верховний Суд може надати для цього свій майданчик.

Участь у заході взяли Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Генеральний прокурор України Юрій Луценко, члени Ради з питань судової реформи, представники міжнародних проектів технічної допомоги.