flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС вказав на обставини, які мають бути враховані судами при встановленні факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу

03 травня 2019, 09:03

При встановленні факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу суди повинні встановити, що між сторонами склалися усталені відносини, притаманні подружжю

Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 27 лютого 2019 року (касаційне провадження № 61-11607св18) в результаті перегляду справи № 522/25049/16-ц.

Встановлюючи факт сумісного проживання без реєстрації шлюбу в період із 30 серпня 2016 року по 30 листопада 2016 року та визнаючи договір асоційованого членства в споживчому товаристві від 3 листопада 2016 року частково недійсним (у частині пайовика), суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, вважав, що позов обґрунтований, доведений та підтверджений належними доказами.

Верховний Суд не погодився з висновком судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом) підставою для виникнення у них певних прав та обов'язків.

У справі, що переглядається, факт проживання сторін однією сім'єю без реєстрації шлюбу був встановлений лише на підставі показань допитаних свідків та довідок із готелів.

Водночас суд у рішенні не навів, якими доказами підтверджено, що в указаний період сторони мали спільний бюджет, вели спільне господарство, були пов'язані спільним побутом і мали спільні права та обов’язки, тобто між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю.

Вирішуючи спір у частині оспорювання договору асоційованого членства в споживчому товаристві, суд на порушення вимог п. 2 ч. 6 ст. 130 Цивільного процесуального кодексу України в редакції, чинній на момент пред'явлення позову, не вирішив питання про склад осіб, які братимуть участь у розгляді цієї справі, зокрема, не обговорив питання про залучення до участі у розгляді справи споживчого товариства – сторони укладеного договору.

Враховуючи зазначене, Верховний Суд ухвалені судові рішення скасував, а справу передав на новий розгляд до суду першої інстанції.

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80181201.