flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження ЄСІТС обговорили на розширеному засіданні Постійної комісії Вищої ради правосуддя

26 квітня 2019, 12:28

25 квітня відбулося розширене засідання Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У заході взяли участь, зокрема, судді Верховного Суду, представники Проекту ЄС «Право-Justice»,  Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Державної судової адміністрації.

Заступник Голови ДСА Сергій Чорнуцький зазначив, що впровадження ЄСІТС є нагальною вимогою часу і має на меті автоматизацію всіх процесів у судах. Також він повідомив, що система, крім іншого, міститиме два реєстри.  Йдеться про оновлену версію існуючого наразі Єдиного державного реєстру судових рішень (з іншим інтерфейсом та зручними інструментами пошуку) та новостворений реєстр виконавчих документів.

В особистому кабінеті у підсистемі «Електронний суд» сторони провадження зможуть ознайомитися з інформацією щодо руху справи, протоколами авторозподілу та процесуальними документами. Також користувачі матимуть змогу працювати у підсистемі через мобільний додаток та отримувати сповіщення у месенджерах, SMS-повідомленнях або електронною поштою.

Завдяки впровадженню ЄСІТС судді отримають віддалений доступ до матеріалів справ, календар судових засідань, що оновлюватиметься в автоматичному режимі, а колегії суддів зможуть колективно редагувати єдиний текст судового рішення.

Втім, на думку судді Великої Палати Верховного Суду Олени Кібенко, ЄСІТС не тільки пришвидшить документообіг і спростить доступ до правосуддя, а й сприятиме забезпеченню єдності судової практики.

Суддя також наголосила, що запорукою коректного та ефективного пошуку релевантної судової практики є чітка структура рішення. До того ж, за словами Олени Кібенко, доцільним було б відображення індексу цитування рішення. Це дало б змогу прослідкувати, чи сприйняли висловлену в ньому правову позицію інші суди.

Водночас при створенні нового реєстру судових рішень суддя запропонувала виокремлювати так звані пілотні рішення та позначати відступ від раніше сформульованої правової позиції.

Голова Ради суддів України, суддя Великої Палати ВС Олег Ткачук переконаний, що інформаційні технології допоможуть судам подолати кризу нестачі часу та уніфікувати всі процедури, пов’язані з відправленням правосуддя. Крім того, він зауважив, що суди потребують належного матеріально-технічного забезпечення, а працівники апарату та судді мають пройти навчання з користування системою.