flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС взяли участь у дискусії «Судова реформа в Україні очима бізнесу та інших стейкхолдерів»

22 квітня 2019, 16:24

18 квітня 2019 року судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська та Костянтин Пільков взяли участь у дискусії від комітету з питань права Німецько-української промислово-торговельної палати «Судова реформа в Україні очима бізнесу та інших стейкхолдерів».

Суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська детально зупинилася на основних етапах судової реформи, зокрема формуванні Верховного Суду. Крім того, суддя у своїй презентації проаналізувала розгляд справ спеціалізованою судовою палатою.

Ганна Вронська зазначила: «Судова влада не стоїть осторонь і активно реагує на всі законодавчі зміни. Ми активно співпрацюємо з розробниками законопроектів через проведення спільних нарад та інших комунікаційних заходів. Разом із суддями першої та апеляційної інстанцій аналізуємо і обговорюємо можливі зміни, аби в майбутньому уникнути негативних наслідків для інвесторів».

Водночас доповідач наголосила, що дотримання процесуальних строків і вмотивованість судових рішень є пріоритетними завданнями для Верховного Суду.

«Ми завжди шукаємо баланс, і в цьому важлива підтримка юридичної та бізнес-спільноти. Стабільність і незалежність судової системи залежить не лише від суддів. Чим більше вмотивована та аргументована позиція сторони, тим самим її шанси зростають. Судова практика формується не лише судами, а й сторонами» – резюмувала Ганна Вронська.

У свою чергу суддя КГС ВС Костянтин Пільков зосередив увагу присутніх на актуальних питаннях, зокрема щодо застосування процесуальних фільтрів під час перегляду судових рішень. Він також наголосив, що віднесення справ до категорії малозначних не обмежує доступу до правосуддя.

«Ми активно стежимо за реакцією юридичної та бізнес-спільноти на правові позиції та судову практику. Дуже складно суспільство сприймає запровадження процесуальних фільтрів. Водночас за цим стоїть прагнення суддів видавати правові позиції, які дійсно будуть виважені, тим самим це сприятиме розвитку судової практики. І в цьому питанні головне – не кількість справ, а якість», – сказав суддя КГС ВС.

На думку Костянтина Пількова, не менш важливим аспектом у роботі Верховного Суду є запозичення загальноєвропейських підходів. Це насамперед застосування практики Європейського суду з прав людини та Європейського суду правосуддя.

«Вплив західноєвропейської юридичної думки та традиції модернізує українську судову практику, яка саме в цьому відмінна. От що дійсно змінюється, – наголосив суддя, – то це під впливом підходів, які Верховний Суд запозичує  у Європейського суду з прав людини і Європейського суду правосуддя, розуміння права як такого, від буквального застосування норм права до принципу верховенства права».

У межах заходу спікери також відповіли на численні запитання учасників дискусії.