flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про підготовку рекомендацій щодо покращення виборчого процесу в Україні йшлося на зустрічі делегації СКУ з головою КАС ВС Михайлом Смоковичем

19 квітня 2019, 15:24

Представники Міжнародної місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами 2019 року в Україні зустрілися з головою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайлом Смоковичем, щоб уточнити низку питань для підготовки рекомендацій щодо покращення виборчого процесу в Україні.

На зустрічі, яка відбулася 17 квітня 2019 року, були присутні заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, начальник управління забезпечення роботи судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату Касаційного адміністративного суду Жанна Букань, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Світлана Пилипець, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Анастасія Іваненко.

У складі іноземної делегації були Голова Міжнародної місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами 2019 року в Україні Евген Чолій, член Екзекутивного комітету СКУ Зенон Потічний, Координатор Місії СКУ Володимир Кістяник.

Як зазначив Евген Чолій, перший тур виборів в Україні був прозорий, проведений із дотриманням «букви» закону. Таким чином, у першому турі виборів перемогла демократія.

Голова Міжнародної місії наголосив на тому, що це історичний іспит для держави, оскільки такі демократичні вибори проходять у країні в той час, коли триває мілітарна агресія. Владні і силові структури, суди відповідно підготовлені, щоб виборчий процес відбувся без порушень, а електорат почувався безпечно.

Евген Чолій повідомив, що за виборами Президента України слідкували понад 300 спостерігачів Місії, і не лише в Україні, а й у 35 країнах світу, де виборці голосували в посольствах. А також проводився моніторинг засобів масової інформації в Україні та інших державах щодо висвітлення цих перегонів.

Він пояснив, що роль Місії полягає не лише у спостереженні за виборами, а ще й у підготовці рекомендацій, як покращити цей процес. Зокрема, експертів цікавило, чи не є надто стислими строки судового розгляду виборчих спорів, а також термін між першим і другим туром голосування.

Голова КАС ВС Михайло Смокович пояснив представникам Місії, що 10-денний строк встановлення результатів голосування Центральною виборчою комісією врегульовано Законом України «Про вибори Президента України», строки розгляду виборчих спорів – статтями 273 і 278 Кодексу адміністративного судочинства України. З урахуванням усіх цих строків між першим і другим туром виборів є саме 21 день. Водночас Михайло Смокович висловив думку, що доцільно законодавчо передбачити збільшення цього строку хоча б на тиждень, оскільки з досвіду проведення попередніх виборчих процесів знає, що іноді двох днів для вирішення спору в судах буває недостатньо. Таким чином, варто було б законодавчо закріпити для другого туру строк через три тижні з моменту встановлення ЦВК результатів голосування у першому турі. Це пропонується з метою уникнути ситуації, коли в суді ще не вирішені спори щодо встановлення підсумків голосування в першому турі, а вже виготовляються бюлетені, проходить повторне голосування тощо.

Також Михайло Смокович запропонував для подання позовної заяви щодо оскарження дій та бездіяльності ЦВК скоротити строк з п’яти днів до двох, а на судовий розгляд справ – збільшити з двох днів до чотирьох.

Евген Чолій висловив сподівання, що другий тур виборів буде таким же прозорим і демократичним, як і перший.