flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь у дискусії щодо застосування українськими судами норм міжнародного права

16 квітня 2019, 11:05

Під час круглого столу «Застосування норм міжнародного гуманітарного права (МГП) і міжнародного кримінального права (МКП) в практиці національних судів», учасниками якого були судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду та суддя Великої Палати ВС, йшлося, зокрема, про проблемні питання, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних зі збройним конфліктом в Донецькій, Луганській областях, окупацією Криму.

Вітаючи присутніх на заході, секретар Першої судової палати ККС ВС Василь Огурецький наголосив, що сьогодні питання щодо застосування українськими судами положень МГП і МКП, національного законодавства стосовно притягнення осіб до відповідальності за вчинення злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) є дуже важливим та актуальним. Адже у зв’язку з подіями, які відбуваються на сході України, та окупацією Криму з’явилися нові категорії справ. До того ж раніше не було системної практики щодо розгляду кримінальних проваджень, які стосуються згаданих вище злочинів.

Організатори круглого столу, серед яких – представники Верховного Суду, Національної школи суддів України та Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», розповіли, чому виникла ідея провести цей захід. Так, у результаті апробації навчального курсу «Роль судів/суддів у забезпеченні дотримання прав людини шляхом застосування положень міжнародного гуманітарного права» було виявлено низку проблем щодо застосування норм МГП. Появу таких проблем можна пояснити тим, що українські судді мають недостатній досвід стосовно розгляду справ, пов’язаних із військовими злочинами, не сприймають МГП як право збройних конфліктів та ін.

«Сподіваюся, що сьогоднішня дискусія допоможе розробникам поглибити навчальний курс, аби судді, котрі його проходять, змогли знайти відповіді на запитання, які в них виникають під час розгляду справ, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході нашої держави, окупацією Криму», − зауважив Василь Огурецький.

Учасники круглого столу обговорили питання, які стосувалися особливостей застосування положень МГП та МКП, необхідності дотримання прав і гарантій, передбачених міжнародними нормами, під час розгляду згаданих справ; відмінності воєнних злочинів від загальнокримінальних; судової практики за ст. 437 Кримінального кодексу України «Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни» тощо.