flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати судової реформи презентували представники української делегації сектору юстиції

12 квітня 2019, 10:04

Делегація у ході дводенного візиту до Брюсселя поінформувала представників Європейського Союзу про досягнення реформ у секторі юстиції в Україні, а також виконання Стратегії судочинства, судоустрою та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки. У робочому графіку особливу увагу приділили питанням імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і реалізації проектів міжнародної технічної допомоги у сфері юстиції.

Програма візиту складалася із зустрічей з Віце-президентом Європейського Парламенту Хайді Хауталою, Комісаром Європейського Союзу з питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності Верою Юровою, виконавчим директором з питань Європи та Центральної Азії в Європейській службі зовнішньої дії Томасом Майер-Хартінгом, головою групи підтримки України в Європейській Комісії та генеральним директором Генерального директорату з питань сусідства і розширення Європейської Комісії Пітером Вагнером, заступником генерального директора Генерального директорату з питань міграції та внутрішніх справ Саймоном Мордью та іншими представниками інституцій Європейського Союзу.

Судова реформа розпочалася внесенням змін до Конституції України щодо правосуддя, якими передбачено функціонування Верховного Суду – найвищого суду у системі судоустрою України, зазначив Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв. Були прийняті нові процесуальні кодекси і почав роботу Верховний Суд, до складу якого увійшли 118 суддів, призначених після проходження всіх етапів відкритого конкурсу.

Увагу міжнародних партнерів Секретар ВП ВС звернув на моніторинг реалізації програми щодо підтримки суддівської незалежності й підзвітності, протидії корупції, адміністрування судової системи та доступності правосуддя, який провела Програма USAID «Нове правосуддя». Рівень довіри суспільства до судової влади демонструє помітне зростання в останні роки. Так, за результатами всеукраїнських опитувань населення та правників, які є учасниками судових проваджень, щодо судової системи, судової реформи та сприйняття корупції за 2018 рік, довіра до судової влади сягнула досить високої відмітки у 70 % серед юристів. Порівняно з 2015 роком, спостерігається також позитивна тенденція серед громадян, які не відносяться до юридичної професії, – дані щодо довіри до судової влади зросли з  5 % до 20 %, тоді як  законодавчій та виконавчій владі довіру висловили на рівні 13 %.

«За період функціонування до Верховного Суду у 2018 році надійшло понад 153 тисячі справ, а в 2019 році – понад 22 тисячі справ. У 2018 році судді розглянули 89 тисяч матеріалів, з яких близько 49 тисяч вирішено по суті, залишок нерозглянутих справ склав близько 71 тисячі, – навів показники ефективності відправлення правосуддя Всеволод Князєв. – В 2019 році з урахуванням постійного надходження матеріалів вирішено майже 22 тисячі справ, з них по суті – близько 11 тисяч, проте залишаються нерозглянутими ще 70 тисяч справ».

Секретар ВП ВС розказав про новий інститут, який запроваджено в адміністративному процесі після реформування законодавства, – «зразкову справу». Це одна із новел судової реформи, що спрямовані на забезпечення єдності правозастосовної практики. Зразкова справа характеризується великою кількістю схожих справ у провадженні судів першої чи апеляційної інстанції, а на розгляд Верховного Суду з них потрапляє одна, у якій ухвалюється зразкове рішення, за прикладом якого будуть вирішені всі інші подібні справи. Протягом 2018 року Верховний Суд розглянув шість таких зразкових справ.

Зі створенням Верховного Суду, у складі якого діє Велика Палата, у 2018 році було вирішено 1400 справ, які стосувалися юрисдикційних спорів. Судді ВП ВС сформували і продовжують формувати чіткі правила для визначення юрисдикції спірних правовідносин та розв’язання юрисдикційних конфліктів, таким чином змінивши ситуацію, коли вищі суди ухвалювали рішення, які суперечили одне одному в питанні визначенні підсудності справ, формуючи різну судову практику.

Судді Верховного Суду запровадили нову форму судового рішення, взявши за приклад структуру викладу рішення Європейського суду з прав людини. Текст рішення тепер складається з пронумерованих абзаців, його поділено на розділи, де окремо виділена частина, присвячена тлумаченню законодавчого регулювання спірних правовідносин та викладу висновків у справі, що розглядається. В рішенні також обов’язково міститься аналіз усіх доводів сторін, підкреслив Всеволод Князєв.

Секретар ВП ВС акцентував на процедурі перегляду рішень з підстав встановлення ЄСПЛ порушення Україною зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. З початку 2018 року Верховний Суд переглянув близько 150 справ за виключними обставинами.

Міжнародні партнери, в свою чергу, висловили підтримку й позитивно оцінили впровадження змін та хід судової реформи в Україні.