flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ККС ВС взяли участь у заході, присвяченому практиці судів щодо застосування оновлених кодексів

08 квітня 2019, 17:15

Судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду В’ячеслав Маринич, Віктор Остапук та Надія Стефанів взяли участь у заході «Практика судів щодо застосування оновлених кодексів: проблемні та спірні питання», який відбувся 5 квітня 2019 року у м. Рівне.

Надія Стефанів виступила з доповіддю на тему «Актуальні питання скасування повідомлення про підозру» та проаналізувала ряд питань, які виникають під час розгляду скарг на повідомлення про підозру. Зокрема, мова йшла про можливість оскарження у справах, які були внесені до ЄДРСР до та після 16 березня 2018 року – моменту набрання чинності Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2147‑VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» і безпосередньо змін до п. 10 ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

Також учасники заходу обговорили правові аспекти, що стосуються правил внесення відомостей до ЄРДР про скасування відомостей про підозру та очікувань результатів оскарження. Жваве обговорення викликали питання порядку, способу та часу вручення повідомлення про підозру, особливо у випадках необхідності проведення спеціальної процедури, яка стосується певної категорії посадових осіб. Суддя ККС ВС розповіла про реальність наслідків скасування повідомлення про підозру у випадках її необґрунтованості або врученні з порушенням норм КПК України. Крім того, учасники проаналізували судову практику застосування оновлених положень КПК України, які стосуються оскарження повідомлення про підозру. 

Суддя ККС ВС Віктор Остапук детальніше ознайомив слухачів із практикою Верховного Суду. Темою його доповіді стало відступлення від висновків щодо застосування ч. 2 ст. 434 КПК України у подібних правовідносинах, викладених в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з іншої палати або у складі іншої палати чи об‘єднаної палати.

Про проблемні та спірні питання у практиці національних судів, які виникають під час застосування новел КПК України, учасників зустрічі поінформував В’ячеслав Маринич.

У заході також брали участь судді першої та апеляційної інстанцій, судді у відставці, адвокати.