flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Костянтин Пільков презентував у Кореї звіт про стан охорони авторського права в Україні

08 квітня 2019, 09:37

Суддя КГС ВС Костянтин Пільков взяв участь у Міжрегіональному семінарі з охорони авторського права, організованому Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (WIPO) та Міністерством культури, спорту та туризму Республіки Корея, який відбувся 25–29 березня 2019 року у м. Сеул (Республіка Корея).

Співорганізаторами заходу виступили Світова організація торгівлі, Агентство з охорони авторського права Республіки Корея та Комісія з авторського права Республіки Корея.

Семінар об’єднав міжнародних експертів з авторського права з Австралії, Бразилії, Голландії, Індії, Індонезії, Китаю, Колумбії, Німеччини, Сінгапуру, Судану, Уганди, України та Швейцарії. У заході також взяли участь представники Африканської регіональної організації з інтелектуальної власності.

Під час заходу суддя КГС ВС Костянтин Пільков презентував юрисдикційну частину звіту про стан охорони авторського права в Україні, який був підготовлений спільно з Департаментом інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. У доповіді суддя КГС ВС звернув увагу присутніх на здійснювані протягом 2016–2019 років кроки з реформування судової системи в Україні, зокрема, щодо процесу створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Крім того, Костянтин Пільков проаналізував практику Верховного Суду у справах про порушення авторського права у мережі Інтернет та наголосив на позитивних змінах у судовій практиці, які полягають у ширшому застосуванні принципу процесуальної економії, усуненні зайвого формалізму у питанні допустимості доказів онлайн-порушень.

У свою чергу заступник керівника Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Богдан Падучак презентував звіт у частині правових засад охорони авторського права та роботи інституцій, задіяних в охороні й захисті авторського права в Україні.

Учасники семінару обговорили стан правового регулювання охорони авторського права у мережі Інтернет, проблеми визнання судами своєї юрисдикції у справах про онлайн-порушення, а також проблеми доказування, притягнення дійсних правопорушників до відповідальності, визначення розміру збитків і под.

Окрему увагу міжнародні експерти приділили заходам із підвищення рівня поваги до авторського права, інституційним підвалинам для забезпечення ефективного захисту авторського права, зокрема, поділилися практикою роботи спеціалізованих судів з питань інтелектуальної власності в окремих країнах.