flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ презентувала суддям КАС ВС посібники щодо розгляду виборчих спорів

01 квітня 2019, 14:30

Представники Національної школи суддів України презентували суддям Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду посібники «Вибори Президента України 2019» і «Відповідальність за порушення виборчого законодавства», підготовлені НШСУ у співпраці із Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та допомоги уряду Великої Британії.

Під час презентації, яка відбулася 29 березня 2019 року у приміщенні Касаційного адміністративного  суду,  були присутні судді судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян та працівники апарату суду.

Голова КАС ВС Михайло Смокович, вітаючи гостей, висловив вдячність Національній школі суддів України за активну роботу щодо підвищення професійного рівня суддів і працівників судів, напрацювання програм, які допомагають набути знання щодо розгляду виборчих спорів.

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна розповіла, що посібник «Відповідальність за порушення виборчого законодавства» буде корисним для всіх осіб, залучених до виборчого процесу, зокрема, членів виборчих комісій, прокурорів, поліцейських, слідчих, суддів. У посібнику зібрано коментарі законів України щодо юридичної відповідальності за порушення виборчого законодавства, яким врегульовані процедури обрання Президента України та народних депутатів України.

Посібник «Вибори Президента України 2019» орієнтований насамперед на суддів, особливий наголос у ньому зроблено на нормах процесуального права, яке застосовується при вирішенні судами виборчих спорів, що допоможе знайти відповіді на ті спірні питання, які виникають під час виборчого процесу, висловила сподівання Наталія Шукліна.

Заступник директора тестологічного центру НШСУ, суддя Вищого  адміністративного  суду України у відставці Михайло Цуркан розповів, що посібник «Вибори Президента України 2019» містить посилання на теоретичні проблеми, конституційні й інституційні аспекти розгляду справ, пов’язаних із виборами.

Він повідомив, що над підготовкою посібника працювали як вчені, так і судді-практики першої та апеляційної інстанцій, і запросив суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду взяти участь у підготовці наступного посібника, де будуть викладені нові позиції Верховного Суду у виборчих спорах.

Михайло Цуркан також зазначив, що НШСУ взяла участь у розробці навчальної програми щодо розгляду спорів, пов’язаних із виборчим процесом. За останні декілька місяців проведено сім одноденних та шість дводенних тренінгів, Всеукраїнський семінар-тренінг і декілька інших заходів, пов’язаних із застосуванням виборчого законодавства під час розв’язання відповідних спорів.

Він наголосив, що без ефективної судової системи як інституції, яка контролює вибори, не можна стверджувати, що виборчий процес є демократичним. Такою є усталена практика, європейська і світова.