flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Пленумі Верховного Суду звітували про роботу

29 березня 2019, 17:12

Під час Пленуму 29 березня 2019 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила про підсумки першого року роботи Верховного Суду та зупинилася на позитивних тенденціях, які можна було спостерігати протягом цього періоду діяльності Суду.

«На 1 січня 2019 року Верховний Суд розглянув 56 % справ, а це майже 90 тис. матеріалів, що свідчить про зменшення залишків, при цьому вирішено по суті 60 % справ, у 83 % з них було ухвалене остаточне рішення. Нерозглянутими залишилося 44 % справ – трохи більше 71 тис. Судді прагнуть до ухвалення остаточних рішень і працюють над збільшенням їх кількості. На новий розгляд було направлено лише 17 % розглянутих по суті справ, – наголосила Валентина Данішевська. – Верховний Суд працюватиме над тим, щоб таких справ було ще менше».

Зробити наступний прорив, покращити показники роботи і подолати значну кількість нерозглянутих справ суддям Верховного Суду допомогло б призначення на посади найближчим часом колег, які пройшли етапи відбору, зауважила Голова ВС.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв презентував інформацію про діяльність ВП ВС у 2018 році, відповідно до якої на розгляд ВП ВС у звітному періоді надійшло 2692 справи, з яких розглянуто 1718. За касаційними скаргами для розгляду ВП ВС касаційні суди передали 1769 справ. Підставами для передачі були: відступлення від практики ВСУ, відступлення від практики ВП ВС, виключна правова проблема та інші, а також порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції (надійшло найбільше скарг). ВП ВС забезпечила апеляційний перегляд у зразкових та інших справах, а також протягом року розглядалися скарги на рішення Вищої ради правосуддя, ухвалені за результатами розгляду скарг на рішення Дисциплінарної палати ВРП.

Всеволод Князєв звернув увагу на показники здійснення правосуддя за виключними обставинами – встановлення порушень міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною. Всього надійшло на розгляд після Європейського суду з прав людини 130 справ, з них: розглянуто – 121, по суті – 71 і залишок становить 9 справ.

«Для досягнення максимального результату у сфері відновлення довіри суспільства до судової системи, забезпечення доступності правосуддя та єдності судової практики необхідна щоденна кропітка робота, а здобуті результати не повинні стати на заваді невпинному процесу вдосконалення діяльності, зосередженої на захисті законних прав, свобод та інтересів осіб», – на завершення виступу наголосив Секретар ВП ВС.

Заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов доповів щодо питання затвердження Вимог до структури апарату Верховного Суду (політики формування), розроблених відповідно до нормативів Кабінету Міністрів України та Ради суддів України. З урахуванням робочої необхідності та об’єктивної потреби забезпечення діяльності офісів суддів було запропоновано внести зміни до структури та штатного розпису, оскільки збільшується штат суддів, а в Касаційному кримінальному суді утворюється третя судова палата, що пов’язано з початком роботи Вищого антикорупційного суду України. Тому виникає потреба в підрозділі, який забезпечить роботу палати.

З підсумками роботи апарату Верховного Суду та інформацією про виконання бюджетної програми у 2018 році ознайомила керівник апарату ВС Ольга Булка. Презентація стосувалася кадрового, фінансового, матеріально-технічного, інформаційного забезпечення, міжнародно-правового співробітництва, судового менеджменту та внутрішнього аудиту діяльності Суду.