flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося восьме засідання Керівного комітету Проекту Twinning

29 березня 2019, 14:23

25 березня 2019 року у Верховному Суді відбулося восьме засідання Керівного комітету Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні».

Постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвії Яутріте Брієде повідомила, що Проект і Верховний Суд спільно організували низку заходів, серед яких – семінари для суддів ВС та їх помічників, круглий стіл на тему «Покращення комунікаційної діяльності Верховного Суду» тощо.

Говорячи про заходи, які відбулися в рамках Проекту щодо покращення комунікаційної діяльності Верховного Суду, суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач зауважила, що для представників судової влади деякі комунікаційні заходи – нові. «Не всі судді та працівники апарату мають успішний досвід комунікації із засобами масової інформації. Коли мова йде про коментар судді з приводу ухваленого судового рішення, дуже важливими є питання суддівської етики і таємниця нарадчої кімнати». Суддя зазначила, що рекомендації, надані експертами Проекту, дуже слушні та цінні, тому судді ВС поширюватимуть їх серед своїх колег, які незабаром поповнять суддівський корпус Верховного Суду, та серед усієї суддівської спільноти.

Рекомендації експертів Проекту щодо комунікаційної діяльності Верховного Суду, які відображають європейський досвід судових комунікацій, за словами заступника начальника управління інформаційної та комунікаційної діяльності ВС Марії Швенько, враховані під час розробки документа щодо комунікаційної політики Верховного Суду, над яким працюють судді робочої групи з питань менеджменту та комунікацій Верховного Суду разом із прес-центром ВС. Цей документ створюється для того, щоб якісно покращити комунікації ВС із суспільством, окреслити межі такої діяльності для суддів та працівників апарату Суду.

Керівник відділу Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке звернув увагу на те, що після кожного заходу, проведеного в рамках Проекту, мають бути отримані конкретні та наочні результати.

Також під час засідання судді ВС зауважили, що актуальними досі залишаються питання забезпечення єдності судової практики, вдосконалення процесуальних фільтрів, управління робочим часом судді та браку суддівських кадрів.

На завершення зустрічі експерти Проекту Twinning визначили плани на найближчий час. Так, заплановано провести низку тренінгів та семінарів, присвячених, зокрема, питанням зловживання процесуальними правами, забезпечення узгодженості судової практики, медіації, вдосконалення законодавства та взаємодії представників суду із засобами масової інформації.

До участі в засіданні долучилися заступник голови Касаційного кримінального суду у складі ВС Валентина Щепоткіна, суддя ККС ВС Наталія Білик, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Ігор Олендер, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Тетяна Дроботова,  суддя Верховного Суду України Олег Кривенда, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду, партнер постійного радника Проекту Twinning Ліна Губар, а також керівник Проекту Twinning, Віце-президент Вищого суду землі в Кельні Федеративної Республіки Німеччина Крістіан Шмітц-Юстен, молодший керівник Проекту, представник Міністерства юстиції Латвійської Республіки Агріс Баталаускіс, менеджер Проекту Twinning Катаріна Тегедер і керівник сектору юстиції та правосуддя Представництва ЄС в Україні Андрій Співак.