flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС висловилася щодо оскарження повідомлення про підозру

27 березня 2019, 16:53

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у засіданні комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Асоціації правників України, присвяченому можливості оскарження повідомлення про підозру, яке відбулося 25 березня 2019 року.

Учасники заходу обговорили процеси, які відбулися за рік з моменту внесення змін до процесуальних кодексів щодо застосування пункту 10 ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України, та обмінялися досвідом звернення до українських судів щодо оскарження повідомлення про підозру.

Надія Стефанів проаналізувала ряд питань, які виникають під час розгляду скарг на повідомлення про підозру, на прикладах рішень слідчих суддів та ухвал апеляційного суду. Суддя ККС ВС також висловила думку, що правники іноді зловживають зазначеним правом на оскарження.

«На жаль, – зазначила Надія Стефанів, – зараз у більшості випадків оскарження повідомлення про підозру є лише одним з інструментів для затягування розгляду судового процесу».

Крім того, суддя нагадала, що Верховний Суд подібних рішень не переглядає. Таким чином, касаційна інстанція не має змоги проаналізувати власну судову практику. Натомість, зазначила вона, ВС може зробити узагальнений аналіз рішень судів нижчих інстанцій для забезпечення єдності судової практики.

Жваву дискусію викликало обговорення обов’язків слідчого судді під час розгляду оскаржень та терміни розгляду справ. Суддя Печерського районного суду міста Києва Олеся Батрин зауважила, що через велике навантаження слідчі судді судів першої інстанції не мають можливості розглядати оскарження у визначений законом строк.