flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про роботу суду для розгляду виборчих спорів ішлося під час зустрічі голови КАС ВС Михайла Смоковича з делегацією СКУ

26 березня 2019, 15:36

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час зустрічі з Головою Міжнародної місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами 2019 року в Україні Евгеном Чолієм розповів про організацію роботи суду для розгляду виборчих спорів.

На зустрічі, яка відбулася 25 березня 2019 року, були присутні секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Надія Данилевич, заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, начальник управління забезпечення роботи судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату Касаційного адміністративного суду Жанна Букань, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Світлана Пилипець, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Анастасія Іваненко.

У заході взяла участь також Радниця Голови Місії СКУ Марина Ярошевич.

Голова Міжнародної місії Евген Чолій повідомив, що завданням Місії є перевірка готовності владних структур захистити демократичність виборчого процесу, а також убезпечити його від зовнішнього впливу сусідніх країн. Відмінність від інших місій зі спостереження за виборами полягає в тому, що довгострокові спостерігачі слідкують за цим процесом у тих країнах, де проживають, а також у дипломатичних місіях різних країнах світу. Є спостерігачі, які здійснюють моніторинг засобів масової інформації інших країн щодо висвітлення ними виборчого процесу в Україні, аналізують, чи є факти дискредитації цього процесу на міжнародному рівні.

Крім цього, короткострокові спостерігачі  будуть присутні в Україні в день голосування.

Евген Чолій поцікавився, наскільки Касаційний адміністративний суд готовий до вирішення виборчих спорів у стислі строки.

Голова суду Михайло Смокович відповів,  що на сьогодні до КАС як суду апеляційної інстанції надійшло понад 70 апеляційних скарг щодо перегляду рішень суду першої інстанції у виборчих спорах. Сім суддів, які входять до складу палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян, розглянули ці спори з дотриманням дводенного строку.

Голова КАС ВС пояснив, що цей строк не є абсолютним, він, ймовірніше, дисциплінує сторони і суддю, щоб вкластися, оскільки виборчий процес  швидкоплинний. Але, незважаючи на такий короткий строк, суд має завершити розгляд справи і постановити рішення.

Дотримання строку, додав Михайло Смокович, залежить від самої справи. Наприклад, якщо для встановлення обставин потрібно викликати свідків, проводити експертизи, то іноді буває, що суди в дводенний строк не вкладаються. Такі випадки були.

Відповідаючи на запитання Голови Місії щодо навантаження на суддів КАС, Михайло Смокович повідомив, що у 2018 році на розгляді у 25 суддів цього суду перебувало приблизно 76 тис. справ, зараз – понад 35 тис. З огляду на таке навантаження склад суду буде доповнений на 26 суддів. Збори суддів Касаційного адміністративного суду вже ухвалили рішення, що у палаті для розгляду виборчих спорів буде 21 суддя, що дасть можливість сформувати сім судових колегій. Це необхідно для того, щоб забезпечити розгляд виборчих спорів під час виборів Верховної Ради України, які відбудуться восени цього року.

Михайло Смокович розповів, що справи щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності Центральної виборчої комісії, дій кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб у Касаційному адміністративному суді як суді апеляційної інстанції розглядаються колегіями у складі трьох суддів.

Також він пояснив, що Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи, зокрема, щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів. Законодавством передбачено, що в складі колегії має бути не менше трьох суддів,  таким чином, може бути сформовано колегію у складі більшої кількості суддів, наприклад, з п’яти суддів. Якщо рішення Касаційного адміністративного суду щодо встановлення результатів виборів буде оскаржене до Великої Палати Верховного Суду, то там справу розглядатиме колегія у складі 17 суддів.

Голова КАС ВС висловив сподівання, що оскільки на виборчих дільницях працюватиме багато спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу – кандидатів у Президенти, партій, які висунули на цей пост свого кандидата, від українських громадських організацій, міжнародних місій, то кількість порушень буде зведена до мінімуму, а отже, кількість справ у судах не буде великою.

«Сподіваюся, що всі міжнародні місії зі спостереження за виборами Президента України 31 березня 2019 року підтвердять, що в Україні є демократія, вибори пройдуть справедливо і чесно», –  наголосив Михайло Смокович.