flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС розповіла про можливості застосування в Україні досвіду Канади стосовно розгляду справ щодо домашнього насильства

26 березня 2019, 12:22

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у круглому столі «Інтегрований підхід до розгляду справ щодо домашнього насильства: досвід Канади».

Учасники заходу, зокрема, ознайомилися з досвідом Канади щодо створення ефективної системи запобігання та протидії  домашньому насильству, обговорили проблемні питання стосовно практичної реалізації Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Також присутні звернули увагу на питання щодо кримінальної відповідальності за домашнє насильство та стосовно судової практики розгляду справ про домашнє насильство.

Надія Стефанів, яка в складі української делегації відвідувала Канаду для вивчення досвіду інтегрованого підходу до розгляду зазначеної вище категорії справ, виступила з доповіддю «Кращі судові практики вирішення спорів щодо домашнього насильства в Канаді: врахування досвіду українськими судами». Вона зазначила, що в Канаді існує роками напрацьована судова практика стосовно розгляду таких справ.

«У Канаді комплексно підходять до вирішення справ про домашнє насильство. Такі справи розглядають спеціалізовані суди. Але вони відрізняються від нашого розуміння спеціалізованих судів. Справи розглядають судді, які пройшли відповідне навчання в Національному суддівському інституті Канади, в залі судових засідань, спеціально обладнаному для розгляду цієї категорії справ», – розповіла суддя ККС ВС.

Крім того, вона зауважила, що до участі в процесі залучаються представники всіх установ, які на державному рівні можуть запобігти та протидіяти домашньому насильству. Для вирішення проблемних питань та забезпечення ефективного механізму протидії випадкам домашнього насильства за одним столом, крім судді, збираються представники громадських, соціальних служб, поліції, прокуратури, адвокатури, служби пробації.

Як зазначила Надія Стефанів, у Канаді існує система досудового врегулювання спорів. Наприклад, якщо кривдник визнає свою вину, то справа може не дійти до судового розгляду. «У суді є спеціальна кімната, в якій збираються представники психологічної, соціальної служб, адвокати, які представляють сторони (кривдника та жертву домашнього насилля). В тому разі, якщо кривдник визнав свою вину, то в нього з’ясовують: чи згоден він пройти програму психологічної, соціальної реабілітації, чи згоден відшкодувати завдану шкоду тощо», – повідомила суддя ККС у складі ВС.

Вона розповіла: якщо ж особа, яка вчинила домашнє насилля, не визнає своєї вини, то суд розглядає справу. При цьому суддя повідомляє кривднику, що на відміну від досудового врегулювання спору під час судового розгляду справи він вимушений буде заплатити більше коштів на судові витрати, може отримати відповідне покарання тощо.

Стосовно можливості застосування в Україні канадського досвіду щодо розгляду справ про домашнє насильство, то Надія Стефанів звернула увагу на такі пʼять аспектів.

По-перше, має бути забезпечений комплексний підхід до розгляду справ згаданої категорії. По-друге, потрібно розуміти: захист потерпілих – це пріоритетне завдання, яке має бути збалансованим із дотриманням засад судочинства у вирішенні спорів щодо домашнього насильства. Ще один аспект – забезпечення дієвих механізмів покарання кривдників. Також варто запровадити спеціалізацію суддів, адвокатів, прокурорів, поліцейських. Всі вони повинні знатися на питаннях щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

До того ж важливим аспектом є забезпечення єдності судової практики щодо розгляду згаданої категорії справ.