flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС долучаться до розробки і рецензування тестів для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра права

25 березня 2019, 17:30

Судді Верховного Суду та працівники апарату беруть участь у навчальних тренінгах для розробників і рецензентів тестових завдань для вступу на навчання з метою здобути ступінь магістра за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» в рамках проведення у 2019 році Єдиного фахового вступного випробування.

У навчаннях, які відбулися 22-23 березня 2019 року, брали участь суддя ВС доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич та начальник правового управління Касаційного цивільного суду ВС доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Михайло Шумило.

Заняття проводив президент Міжнародної громадської організації «Універсальна екзаменаційна мережа» Сергій Мудрук. Більша частина дводенного тренінгу стосувалася виконання практичних вправ, розробки тестових завдань та їх рецензування.

Перша частина тренінгу, що відбувся 22 березня, була присвячена лекціям, друга – практичній роботі. Зокрема, лектор ознайомив учасників з основами психометрії – науки про вимірювання латентних (прихованих) параметрів, таких як знання людини та її вміння. Було розглянуто види тестувань, структура тестового завдання, що містить основу (питання), ключ (відповідь) й альтернативу (варіанти відповідей). Зокрема, наголошувалося на недопустимості у тестах очевидно неправильних, дискримінаційних відповідей, і на тому, що обов’язково мають подаватися варіанти відповідей, які відволікають увагу того, хто проходить тестування.

У коментарі для прес-центру ВС Віталій Уркевич зазначив, що, незважаючи на статус судді Верховного Суду, він залишається науковцем і вважає своїм обов’язком сприяти розвитку правничої науки та освіти в Україні. Крім того, суддя сказав, що зараз в Україні реалізується судова реформа, реформується адвокатура, прокуратура. Разом з тим, важливо реформувати не тільки правничі професії, але й освіту, яка дає до них доступ. Тож необхідно приділяти належну увагу усій правничій сфері загалом від початку навчання до зайняття правничою практикою.

Михайло Шумило наголосив на важливості долучення представників Верховного Суду до участі в таких заходах. На його думку, участь у роботі з підготовки вступних тестів у магістратуру є своєрідною інтелектуальною інвестицією у підвищення рівня професіоналізму майбутніх колег.