flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС взяла участь у міжнародному семінарі, присвяченому індивідуалізації кримінальної відповідальності

22 березня 2019, 14:41

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у роботі тематичного семінару «Індивідуалізація кримінальної відповідальності», який відбувся 21 березня 2019 року в Білоруському державному університеті м. Мінськ (Білорусь).

Метою заходу є сприяння зміцненню потенціалу юристів у Білорусі з питань законності у цій сфері діяльності, а також обмін досвідом між експертами країн – учасниць Організації з безпеки і співробітництва в Європі  (ОБСЄ).

Надія Стефанів виступила з лекцією «Застосування положень Кримінального кодексу України про індивідуалізацію покарання в практиці Верховного Суду» та  ознайомила учасників семінару з практикою ККС ВС при розгляді касаційних скарг щодо призначення покарання, а також правовими висновками у постановах колегій суддів касаційної інстанції, які є обов’язковими для виконання.

Крім того, суддя ККС ВС поінформувала присутніх про спеціальні засади призначення покарання, які використовуються в Україні, принципи індивідуального покарання та межі суддівської дискреції при призначенні покарання.

Жваву дискусію викликала тема про підстави для скасування та/або зміни судових рішень, а також особливості призначення покарання в суді першої або апеляційної інстанцій. На прикладі однієї з розглянутих у касаційному суді справ про індивідуалізацію покарання Надія Стефанів проаналізувала дії кожної сторони процесу.

Учасники семінару також обмінялися думками щодо правил призначення покарання за незакінчений злочин, зокрема суддя ККС ВС розповіла про особливості застосування ст. 69 КК України «Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом».

Під час обговорення судової дискреції учасники заходу проаналізували рішення Європейського суду з прав людини «Довженко проти України» та питання відповідності таких повноважень суду принципу верховенства права.

На тематичному семінарі також виступили експерти з Білорусі, Молдови та США, які поінформували слухачів про кримінально-правове забезпечення індивідуалізації покарання, практику застосування покарання та інших заходів кримінальної відповідальності й проблеми застосування інших заходів кримінальної відповідальності в Республіці Білорусь. Про підстави та порядок застосування інституту пробації в США учасникам семінару повідомив експерт з кримінального правосуддя Бенджамін Рід. Екс-заступник Голови Вищої судової палати Республіки Молдова Раїса Ботезату ознайомила аудиторію з деякими практиками й проблемами, що виникають під час застосування превентивних заходів у державах – членах ОБСЄ. Крім того, присутні дізналися про оцінку ризиків при обранні запобіжного заходу щодо підозрюваного або обвинуваченого на досудовій стадії, шляхи забезпечення верховенства права під час профілактичних заходів та альтернативи кримінальному переслідуванню відповідно до законодавства Республіки Білорусь.

Для закріплення отриманої інформації учасники виконали практичні завдання в малих групах та обговорили результати спільної роботи.

Захід організовано Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ спільно з Інститутом перепідготовки та підвищення кваліфікації суддів, прокурорів та інших юристів в рамках верховенства права як компонента поточного Проекту ЄС «Сприяння демократизації та дотриманню прав людини в Білорусі».