flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС висловилася щодо міжвідомчої співпраці для ефективного реагування на домашнє насильство

19 березня 2019, 17:38

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у круглому столі «Міжвідомча співпраця для ефективного реагування системи кримінального правосуддя на домашнє насильство», який відбувся 18 березня 2019 року.

Мета заходу – підвищення ефективності реагування суб’єктів системи кримінальної юстиції на домашнє насильство у світлі нового законодавства в цій галузі, а також створення платформи для комунікації між прокурорами, суддями, представниками Національної поліції України, центру безоплатної правової допомоги та інших відомств практичних перешкод у застосуванні Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», а також обговорення форм співробітництва та координації в застосуванні цих законів.

Надія Стефанів виступила з вітальним словом та наголосила на актуальності обговорення питань тлумачення та правильного застосування нових і змінених положень кодексів. Суддя ККС ВС також зауважила, що для суддів є надзвичайно важливим розуміння проблем домашнього й ґендерно обумовленого насильства як явища, знання міжнародних норм і стандартів протидії цьому явищу та застосування практики Європейського суду з прав людини.

Спільна робота правоохоронних органів, громадських організацій і судів засвідчила здатність державних інституцій якісно втілювати в життя норми нового нормативно-правового законодавства щодо попередження та протидії домашньому насильству», – наголосила Надія Стефанів.

Учасники зустрічі обговорили законодавчі зміни, які стосуються питань запобігання та протидії домашньому насильству. Йшлося і про тлумачення положень статті 126-1 Кримінального кодексу України («Домашнє насильство»), про поняття «конфлікт» і «насильство», а також відмінності у кваліфікації домашнього насильства як злочину та як адміністративного правопорушення. Жваву дискусію викликало питання кваліфікації кримінальних злочинів, пов’язаних з домашнім насильством.

Під час круглого столу експерти також розповіли про кількість кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 126-1 КК України (з 11 січня 2019 року по 12 березня 2019 року відкрито 95 кримінальних проваджень), та труднощі, які виникають на початку, зокрема пов’язані зі доказуванням. Наразі до місцевих судів направлено 7 обвинувальних актів за ст. 126-1 КК України.

Начальник управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності НПУ Сергій Альошин повідомив про нові інструменти, які може використовувати Національна поліція України - терміновий заборонний припис та обмежувальний припис суду. Учасники заходу також проаналізували судову практику щодо винесення обмежувальних приписів, їх оскарження.

Крім того, обговорили методи забезпечення ефективної співпраці та координації між учасниками кримінального правосуддя й іншими зацікавленими учасниками (соціальні, медичні служби, навчальні заклади).

Учасники також домовилися про проведення у подальшому спільних тренінгів для працівників поліції, прокуратури, адвокатів та суддів, й інформаційної кампанії з підвищення обізнаності громадськості щодо протидії домашньому насильству.

Учасники також домовилися про проведення в майбутньому спільних тренінгів для працівників поліції, прокуратури й суддів, та інформаційної кампанії з підвищення обізнаності громадськості щодо протидії домашньому насильству.

У круглому столі також взяли участь Голова Департаменту з верховенства права Консультативної місії Європейського Союзу Фабіан Лоевенберг, Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, перший заступник начальника патрульної поліції Олексій Білошицький та президент Громадської організації «Ла-Страда – Україна» Ольга Калашник.

Захід організовано в рамках Проекту «Ефективне реагування поліції та інших суб’єктів системи кримінальної юстиції на випадки домашнього насильства та ґендерно зумовленого насильства» КМЄС з реформування сектору цивільної безпеки (КМЄС в Україні) спільно з ГО «Ла Страда - Україна», Проектом ЄС «Право-Justice» та Женевським центром демократичного контролю за збройними силами (ДКЗС).