flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили проблеми судового менеджменту

18 березня 2019, 11:28

14 березня 2019 року суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко зустрілася з представниками Програми USAID «Нове правосуддя» доктором Джузеппе Фазарі (США) та юридичним радником цієї Програми Анною Суховою задля обговорення питань судового менеджменту.

Під час візиту до України експерти Програми також відвідали судові засідання у касаційних судах у складі Верховного Суду і поспілкувалися з суддями та апаратом.

Експерти зауважили, що суддям необхідна сучасна програма управління рухом справ і отримання поточної статистики станом на будь-який момент. Представники Програми зазначили, що проблемою Верховного Суду є відсутність достатньої кількості людей з менеджерськими навичками та знаннями. Майже всі керівні пости обіймають юристи, яким бракує менеджерського досвіду.

Олена Кібенко поінформувала іноземних експертів про актуальні проблеми менеджменту та внутрішніх комунікацій і шляхи їх подолання. Суддя ВП ВС зауважила, що програма діловодства, яку зараз використовують у суді, не дає можливості планувати роботу, ставити завдання та контролювати його виконання й строки. Вона також розповіла про програму підрахунку та аналізу робочого часу, що наразі працює у правовому департаменті Верховного Суду. 

На думку судді ВП ВС, робота з новими спеціалізованими програмами значною мірою полегшила б роботу суддів та апарату і пришвидшила б її. Поки що помічникам доводиться виконувати процедури вручну – будь-яке керівництво справами відбувається без допомоги програм. Суддя не може отримати статистику про рух справ, про кількість справ у роботі, середні показники ефективності своєї діяльності. Дуже корисним був би механізм відстежування, який дав би змогу на момент отримання справи судом шукати аналогічні справи, які теж перебувають на розгляді.

Однією з проблем є також надмірне навантаження на суддів. При такому навантаженні дуже важливо забезпечувати єдність практики. Експерт висловив думку, що в Україні потрібно запроваджувати набагато суворіші процесуальні фільтри, аніж ті, що діють зараз.

На основі даних, отриманих після зустрічей із суддями ВС, експерти Програми спільно з Національною школою суддів України планують створити для суддів Верховного Суду навчальний курс «Здійснення суддею контролю за рухом справи, що знаходиться у його/її провадженні».

У зустрічі також взяла участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.