flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС поділилися досвідом розгляду господарських спорів

15 березня 2019, 20:28

15 березня 2019 року відбувся правовий практикум «Особливості розгляду судами земельних спорів. Справи у спорах, що виникають з банківських відносин. Звернення стягнення на предмет застави у виконавчому провадженні». Захід організовано Національною асоціацією адвокатів України та юридичним журналом «Право України».

У практикумі взяли участь суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Тетяна Дроботова, суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак, суддя КГС ВС Іван Міщенко, суддя Великої Палати ВС Віталій Уркевич, професор кафедри господарського права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Вікторія Рєзнікова.

«Цей захід є важливим для поліпшення комунікацій з юридичною громадськістю, інформування щодо основних правових підходів, які наразі застосовуються у судовій практиці. Сподіваюсь, що він буде корисним для всіх його учасників», – звернулася до присутніх Тетяна Дроботова.

Виступаючи з доповіддю «Перехід прав на земельну ділянку під об’єктом нерухомості», вона зазначила, що з огляду на законодавчу позицію в Україні протягом останніх двох десятиліть законодавець неодноразово змінював норми закону, що регулюють підстави та умови набуття права власності на земельну ділянку в разі відчуження розташованої на ній будівлі або споруди.

Крім того, чинною редакцією ст. 120 Земельного кодексу України передбачено, що з 1 січня 2010 року до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, в обсязі та на умовах, установлених для попереднього землевласника (землекористувача) (ст. 377 Цивільного кодексу України і ст. 120 ЗК України в редакції Закону України від 5 листопада 2009 року № 1702-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю»).

Також Тетяна Дроботова приділила увагу темі передачі речових прав на земельну ділянку новому власнику після звернення стягнення на будівлю (споруду).

Юрій Чумак детально зупинився на проблемних питаннях стосовно поновлення договору оренди землі (ст. 33 Закону України «Про оренду землі»); переходу права на землю в порядку ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України; стягнення збитків за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів; землі під тимчасовими спорудами; розірвання договору оренди землі, зокрема щодо невиконання умов про забудову. Він також презентував судову практику вирішення спорів, що виникають із земельних відносин, зокрема щодо оренди землі, переходу прав на землю, використання земельних ділянок без належних правовстановлюючих документів.

У виступі судді Великої Палати ВС Віталія Уркевича йшлося про повноваження та порядок передачі справ до Великої Палати. Крім того, він проаналізував висновки ВП ВС у справах про земельні спори та право власності.

Іван Міщенко у презентації та доповіді розкрив питання «Забезпечення виконання зобов'язань у кредитних відносинах».

Під час практикуму обговорено також практичні аспекти проведення процедури примусової реалізації заставного (іпотечного) майна у виконавчому провадженні та особливості звернення стягнення на окремі види заставного (іпотечного) майна у виконавчому провадженні.

Наостанок учасники заходу мали змогу обмінятися думками щодо актуальних практичних питань.

Пропонуємо ознайомитися з презентаціями практикуму:

Тетяна Дроботова «Перехід прав на земельну ділянку під об’єктом нерухомості»;

Юрій Чумак «Поновлення договору оренди земельної ділянки»;

Іван Міщенко «Забезпечення виконання зобов'язань у кредитних відносинах»;

Віталій Уркевич «Висновки Великої Палати ВС у справах про земельні та банківські спори».