flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародні партнери відвідали судове засідання у КЦС ВС та ознайомилися з роботою суду

15 березня 2019, 11:15

13 березня Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду відвідали експерт Програми USAID «Нове правосуддя», доктор Джузеппе Фазарі (США) та юридичний радник Програми Анна Сухова.

Голова КЦС ВС Борис Гулько, секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник та суддя КЦС ВС Юлія Черняк під час зустрічі з експертами надали вичерпні відповіді на питання щодо організації роботи установи, практичного застосування новел Цивільного процесуального кодексу.

Гості відвідали й судове засідання, на якому мали змогу спостерігати за процесом розгляду справи касаційним судом як апеляційною інстанцією.

Відповідаючи на питання експертів щодо такого розгляду, Дмитро Луспеник пояснив, що відповідно до статей 24, 351 нового ЦПК України Верховний Суд переглядає в апеляційному порядку судові рішення апеляційних судів, ухвалені ними як судами першої інстанції. Він навів приклади таких категорій справ. Це, зокрема, справи, що стосуються визнання та виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу і третейських судів.

Інтерес гостей викликало питання, які саме труднощі довелося долати на початку роботи новоствореного суду. Борис Гулько зауважив, що насамперед це надмірне навантаження через те, що до суду було передано велику кількість нерозглянутих справ. Він поінформував, що із Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ і Верховного Суду України до КЦС ВС було передано понад 27 тис. справ.

Голова суду звернув увагу і на деякі новели ЦПК України. Зокрема, він зазначив, що вперше на рівні касаційної інстанції запрацювали процесуальні фільтри.

Дмитро Луспеник наголосив на тому, що однією з причин тривалого розгляду справ у судах є те, що іноді сторони судового провадження зловживають процесуальними правами. Проте вже існує процесуальний механізм, який дає змогу не допускати такого негативного явища під час розгляду справ на всіх етапах процесу.

Експерти мали нагоду поспілкуватися і з начальником правового управління (ІV) департаменту аналітичної та правової роботи ВС Михайлом Шумилом, начальником управління забезпечення автоматизованого документообігу суду Оленою Грицик, начальником відділу забезпечення роботи секретаря та суддів Першої судової палати Інессою Горяйновою та завідувачем сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КЦС ВС Наталією Ферьєвою.

Михайло Шумило, зокрема, ознайомив представників Проекту з підсумками роботи цивільної юрисдикції загалом і КЦС ВС за 2018 рік.

Окремо він зупинився на питанні створення бази даних правових позицій КЦС ВС, її поширення серед суддів, помічників суддів, а також залучення до роботи з цією базою суддів апеляційних судів з метою забезпечення єдності судової практики.