flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович під час зустрічі з представниками USAID розповів про діяльність суду

14 березня 2019, 14:19

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович поінформував представників Програми «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) про  велике навантаження та роботу судів касаційної інстанції, а також про впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У зустрічі з експертом Програми USAID «Нове правосуддя» доктором Джузеппе Фазарі та юридичним радником цієї Програми Анною Суховою взяли участь заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату КАС ВС Наталія Богданюк, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС ВС Світлана Пилипець.

Голова КАС ВС Михайло Смокович, вітаючи представників Програми «Нове правосуддя», зазначив, що з моменту започаткування адміністративної юстиції в Україні була налагоджена тісна співпраця з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), яка триває й тепер.

Михайло Смокович розповів, що в Касаційному адміністративному суді заповнено 30 посад суддів, з них працюють 25 суддів, 4 судді делеговано до Великої Палати ВС, 1 суддя – в декретній відпустці, та є 26 вільних посад.

Протягом 2018 року у провадженні касаційного суду перебувало 76 тис. справ. На сьогодні в провадженні суду перебуває 36 тис. справ, які розподілені між суддями, які працюють. З початку року до суду надійшло понад 6 тис. касаційних скарг, Навантаження на суддів дуже велике, тому склад суду збільшили на 26 суддів. Наразі відбувається конкурс на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду.

Очільник КАС ВС також повідомив, що зараз триває виборчий процес – вибори Президента України, і що КАС у виборчих справах є судом апеляційної інстанції. Починаючи з 6 січня 2019 року суд отримав більше 60 апеляційних скарг. Такі справи розглядаються впродовж двох днів.

Крім того, Касаційний адміністративний суд ще є судом і першої інстанції, який розглядає позови до Президента, Верховної Ради, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а також до Центральної виборчої комісії щодо розгляду справ, пов’язаних з результатами виборів Президента України.

Голова КАС ВС зауважив, що судова реформа триває і що має запрацювати Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, так званий електронний суд. Михайло Смокович висловив сподівання, що за допомогою цієї системи сторони будуть отримувати повідомлення про розгляд справ без порушення процесуальних строків. У такому разі динаміка та ефективність розгляду судових справ значно покращиться. Він пояснив, що ця система мала запрацювати з 1 березня 2019 року, проте, на превеликий жаль, питання відкладено, оскільки немає технічної можливості запуску «електронного суду» в усіх судах України.