flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КЦС ВС Ольга Ступак бере участь у розробці навчального курсу для суддів щодо організації їхньої роботи

07 березня 2019, 14:46

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак взяла участь у першому установчому засіданні групи розробників навчального курсу на тему «Здійснення контролю суддею за рухом справи, що знаходиться у його провадженні», яке відбулося 5 березня 2019 року.

Метою засідання було визначено: почати розробку матеріалів навчального курсу, сформувати загальні підходи до створення цільової програми навчання суддів усіх юрисдикцій апеляційної та касаційної інстанцій щодо ефективного контролю за проходженням справи у суді. Проект реалізується Національною школою суддів України спільно з Програмою USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя».

На початку засідання його учасники ознайомилися зі Звітом про базову оцінку адміністрування нового ВС, підготовленим експертами Програми. У звіті надані деякі рекомендації щодо вдосконалення роботи Суду. Зокрема, було рекомендовано розробити навчальний курс для суддів, який допоміг би їм використовувати ефективні інструменти для швидшого розгляду справ.

Учасники робочої групи визначили  план дій, обговорили теми, які необхідно включити в навчальний курс. Зокрема, порушували питання щодо ефективного управління офісом судді. Судді та експерти радили, як правильно розподілити повноваження між працівниками, щоб кожен із них чітко розумів своє функціональне навантаження і не було хаотичної роботи офісу. Водночас наголошували на необхідності особистого контролю судді за рухом справи від дня її надходження і до часу, поки вона не буде розглянута.

Ольга Ступак, зокрема, надала практичні рекомендації щодо того, як відслідковувати рух касаційних справ. «Щотижня я отримую від помічників звіт про свої скарги і дивлюся, коли вони надійшли, чи якісь із них випадково не залишились нерозглянутими», – сказала вона. Крім того, додала суддя ВС, робиться вибірка подібних справ: наприклад, з однією правовою проблемою, серійні справи (з одним позивачем або відповідачем).  

Суддя ВС також розповіла про свій алгоритм роботи зі справами, який полягає в їх розгляді у хронологічному порядку, однак з урахуванням пріоритету важливих справ. «Я визначила для себе певні категорії пріоритетних справ. Наприклад, це сімейні справи, справи стосовно визначення місця проживання дітей, трудові спори. Це справи, які потребують якнайшвидшого вирішення. Я їх маркую ще на стадії надходження до мене касаційної скарги», – розповіла вона.

На думку Ольги Ступак, покладений в основу навчального курсу досвід залучених до робочої групи суддів та експертів допоможе суддям протягом навчання зрозуміти, які ефективні інструменти можна використовувати для покращення своєї роботи та пришвидшення розгляду справ.