flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КЦС ВС обговорили з експертом Проекту ЄС «PRAVO-Justice» практику застосування процесуальних фільтрів

06 березня 2019, 15:22

Судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду 4 березня зустрілися з професором права Маастрихтського університету (Нідерланди) Ремко Ван Рі – міжнародним експертом моніторингової місії Проекту Європейського Союзу «PRAVO-Justice», яка здійснює аналіз процесу імплементації в Україні нових Цивільного та Господарського процесуальних кодексів.

Учасники зустрічі обговорили практику та проблемні питання застосування касаційною інстанцією процесуальних фільтрів, провели інтерв’ю та анкетування з питань імплементації новел ЦПК України.

Зокрема, Ремко Ван Рі сказав, що це перша нагода для експертів Проекту поспілкуватися із суддями Верховного Суду, і поцікавився практикою застосування касаційною інстанцією процесуальних фільтрів, передбачених новим ЦПК України.

Секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська розповіла, що суд отримав у спадок від Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ і Верховного Суду України понад 27 тис. справ. Також вона зазначила, що поняття малозначності справ дуже складне, воно визначене у процесуальному законі дуже широко. Тому і сторонам у процесі, і адвокатам, і суддям важко визначати, чи може бути певна справа розглянута в касаційному суді, чи вона має бути визнана малозначною. Також Марина Червинська повідомила, що на сьогодні суд, у складі якого працює 26 суддів, протягом тижня розглядає близько 300 справ, що дуже вразило іноземного гостя.  

Тож Ремко Ван Рі поцікавився, чи може ВС як інституція взяти на себе розв’язання цієї проблеми. Марина Червинська відповіла, що визначення малозначних справ врегульоване процесуальним кодексом, і вирішити цю проблему можна лише шляхом внесення законодавчих змін.