flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков взяв участь у IX Міжнародній конференції «Управління проблемною заборгованістю. Інновації 2019»

04 березня 2019, 17:03

1 березня 2019 року суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков виступив на IX Міжнародній конференції «Управління проблемною заборгованістю. Інновації 2019».

Конференція складалася з кількох актуальних тематичних сесій, у роботі яких взяли участь вітчизняні та іноземні директори юридичних і кредитних департаментів, керівники підрозділів по роботі з проблемною заборгованістю та служб безпеки банківських установ, представники колекторських, страхових і юридичних компаній та кредитних бюро.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков виступив з доповіддю «Судова практика: виконавче провадження і банкрутство» у межах І стратегічної сесії «Стратегія роботи з проблемною заборгованістю. Тренди і останні законодавчі зміни». Він ознайомив присутніх зі структурою Верховного Суду, проаналізував спеціалізацію і склад судових палат КГС ВС, детально зупинився на особливостях та специфіці розгляду справ про банкрутство, на ролі, значенні та формуванні судової практики у відповідній категорії спорів та у виконавчому провадженні.

Зокрема, суддя КГС ВС наголосив, що судову практику у справах про банкрутство формує виключно відповідна палата, основним завданням якої є забезпечення сталості та єдності такої судової  практики.  Судову практику у справах, пов’язаних із виконавчим провадженням і виконанням рішень, формують усі судді КГС ВС, оскільки вказана категорія спорів не належить до спеціалізації якоїсь конкретної палати.  

Сергій Жуков також поінформував про майбутні зміни у процедурах банкрутства та у виконавчому провадженні. Він детально розповів про касаційні фільтри: «Не всі рішення щодо скарг на дії чи бездіяльність приватних чи державних виконавців, переглянуті в апеляційному порядку, можуть бути оскаржені до Верховного Суду. ГПК України чітко встановлені процесуальні фільтри. Верховний Суд відкриває провадження щодо зазначеної категорії скарг лише у справах, які мають значення для формування єдиної правозастосовчої практики. Якщо ж у касаційній скарзі немає відповідного обґрунтування щодо її впливу на формування правозастосовчої практики, то суд відмовляє у відкритті касаційного провадження по цій категорії справ».

Наостанок суддя КГС ВС Сергій Жуков зазначив, що судова практика Верховного Суду у справах про банкрутство та у виконавчому провадженні має бути логічною, відкритою і, головне, зрозумілою, щоб не було труднощів у її застосуванні.