flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя, секретар судової палати КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у BankWatch Forum

01 березня 2019, 16:34

27 лютого 2019 року суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська стала спікером панельної дискусії «Відповідальність власників. Роль правоохоронних органів та судів» на BankWatch Forum.

Ганна Вронська під час виступу нагадала, що банківські спори розглядають як адміністративні суди (позови, наприклад, щодо визнання недійсними актів НБУ тощо), так і господарські суди (позови на підставі кредитних договорів, іпотеки, застави та поруки). На її думку, дуже важливо, щоб сторони, звертаючись до суду, якісно аргументували свою позицію. «Один із принципів судової реформи полягає саме в тому, що суд стає арбітром, він не шукає істини, а оцінює лише аргументи кожної сторони – чиї докази більш переконливі, зрозумілі і вмотивовані, та сторона і має більше шансів на перемогу. Всі експертизи, які подаються, мають бути належно обґрунтованими, а аргументи – вмотивованими», – зауважила суддя.

Секретар судової палати КГС ВС переконана, що всі судові рішення значною мірою залежать від готовності сторін захищати свої аргументи. «Сподіваюся, що з часом той досвід і практика, які започаткував Верховний Суд щодо нової аргументації судових рішень, обґрунтування своєї позиції, застосування принципів права, рішень ЄСПЛ поступово переходитиме до суддів першої та апеляційної інстанцій, – сказала вона. – І дуже важливо, щоб сторони від початку аргументували і обґрунтовували свої позиції. Тоді суддям буде значно легше приймати законні й справедливі рішення».

Крім того, Ганна Вронська зазначила, що з часом суди почнуть активніше притягувати сторони до відповідальності за зловживання правами: «Зараз ми маємо лише перші кроки, але з часом це має стати більш усталеною практикою».

*****

BankWatch Forum вперше зібрав тих, від кого залежить стабільність і прозорість банківського сектору України та довіра до нього громадян – представників НБУ, Міністерства фінансів України, іноземних центробанків, вітчизняного банківського сектору, юридичних і аудиторських компаній, правоохоронців, суддів та фінансових експертів.

Учасників заходу об’єднало усвідомлення спільної відповідальності перед суспільством та пошук шляхів зміцнення корпоративного управління і верховенства права у фінансовому секторі.