flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду зустрілися з представниками Королівства Норвегія в рамках реалізації проекту з пробації

01 березня 2019, 15:29

27 лютого 2019 року голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна та суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Віктор Остапук зустрілися з представниками Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія – Тором Мартіном Мьоллером та Хільдою Аустад, Посольства Королівства Норвегія в Україні – Петтером Бауком, директорату Норвезької виправної служби – Гансом-Гюннером Стейом та Проекту NORLAU (Норвезькі радники з питань верховенства права в Україні) «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» (Проект пробації NORLAU) – Віллі Гіллом, Торольвом Грусетом та Анною Тараненко.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС привітав гостей та ознайомив з основними результатами роботи Касаційного кримінального суду за 2018 рік. Станіслав Кравченко зазначив, що судді приділяють значну увагу питанню пробації. Законодавче забезпечення є, напрацьовується відповідна судова практика. Водночас суддя наголосив на важливості проведення відповідних тренінгів для суддів з метою забезпечення правильного правозастосування.

Голова ККС ВС також зазначив, що використовуються наявні можливості щодо проведення навчання для суддів, в тому числі ресурси Національної школи суддів України. Однак додаткова допомога та сприяння в цьому напрямі були б дуже корисними.

Заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна розповіла про основні результати участі представників Верховного Суду в Проекті пробації NORLAU, про участь у Першій в Україні міжнародній конференції з питань кримінальної юстиції 16-17 жовтня 2018 року. Суддя зазначила, що успішна реалізація інституту пробації стане можливою завдяки ефективному залученню всіх сторін, учасників цього процесу, зокрема прокурорів та адвокатів. Валентина Щепоткіна зауважила, що суспільство зацікавлене у зменшенні кількості ув’язнених та рецедивності злочинів.

Ще одним результатом роботи Проекту стало утворення Робочої групи з питань удосконалення законодавства у сфері застосування кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, до складу якої увійшли й представники Верховного Суду – керівник департаменту аналітичної та правової роботи Расім Бабанли та заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Юрій Хім’як.

Беручи до уваги мету створення Робочої групи, а саме удосконалення законодавства, голова ККС ВС зазначив, що пропозиції будуть формуватися з огляду на судову практику.

Від Верховного Суду участь у зустрічі також взяли керівник департаменту аналітичної та правової роботи Расім Бабанли і заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Юрій Хім’як. Переклад забезпечувала Анжеліка Кузнєцова.