flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ККС ВС взяла участь в обговоренні актуальних проблем із правозастосування на семінарі в Харкові

28 лютого 2019, 17:53

22 лютого 2019 року заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна взяла участь у семінарі «Проблемні питання розгляду кримінальних проваджень на підставі угод», організованому Харківським апеляційним судом.

Серед учасників семінару були судді Донецької, Полтавської, Луганської та Харківської областей, а також представники адвокатської спільноти.

Угоди як інститут у кримінальних провадженнях застосовуються з 2012 року, з набранням чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України. Кожного року вироки на підставі угод становлять від 20 до 25 % від загальної кількості кримінальних проваджень. У 2018 році вироки на підставі угод про визнання винуватості становили 12 %, на підставі угод про примирення – 9,9 %. Незначна їх кількість оскаржується в апеляційному та касаційному порядку і лише у випадках, передбачених відповідно статтями 394 та 424 КПК України.

Відповідно до змін, внесених до законодавства України, зокрема статті 469 КПК України, розширився перелік кримінальних проваджень, де можуть бути затверджені угоди. Учасники розглянули відповідні особливості, серед яких – надання потерпілими згоди на укладення угод про визнання винуватості.

Обговорювалися також проблемні питання судової практики, які стосувалися інституту спеціальної конфіскації з вироками на підставі угод; угод, які затверджуються за злочини, віднесені до підслідності НАБУ; захисту інтересів третіх осіб; виконання судом вимог, передбачених статтею 474 КПК України, зокрема щодо добровільності укладення угоди.

На завершення семінару Валентина Щепоткіна подякувала за запрошення, активну і професійну дискусію між учасниками семінару та висловила сподівання на проведення подібних семінарів щодо інших актуальних тем з метою забезпечення єдності судової практики.