flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Погодження історико-містобудівного обґрунтування є адміністративною послугою Міністерства культури України

27 лютого 2019, 16:35

Міністерство культури України здійснює надання адміністративної послуги щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування, розробка якого здійснюється забудовниками у межах центральних історичних ареалів населених місць.

Граничний строк розгляду питання щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування не може перевищувати 30 календарних днів. Коли у визначений термін відповідним органом не прийнято рішення про видачу або відмову у видачі документа дозвільного характеру або відповідного погодження, застосовується принцип мовчазної згоди.

Таких висновків дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши касаційну скаргу у справі за позовом підприємства до Міністерства культури України.

Суд звернув увагу, що Міністерство культури України  – це орган погодження ІМО, яке є складовою проектної документації. Її погодження віднесено до адміністративних послуг згідно з наказом Міністерства культури України «Про затвердження інформаційних та технологічних карток з видачі Міністерством культури адміністративних послуг у сферах охорони культурної спадщини, музейної справи, вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Дотримання чітких строків надання адміністративних послуг – запорука уникнення корупційної загрози в діях органів державної влади. Процесуальною гарантією, що запобігає свавільній бездіяльності з боку державних органів, є принцип мовчазної згоди.

Колегія суддів звернула увагу, що законодавством не визначено строків погодження ІМО. Водночас у Законі України «Про адміністративні послуги» (частини 1, 2 ст. 10) передбачено, що в разі, якщо законом не визначено граничний строк надання адміністративної послуги, цей строк не може перевищувати 30 календарних днів з дня подання суб'єктом звернення заяви та документів, необхідних для отримання послуги.

Якщо у встановлений термін суб'єктом господарювання не видано документ дозвільного характеру або не прийнято рішення про відмову у його видачі, через десять робочих днів з дня закінчення встановленого строку для видачі або відмови у видачі документа дозвільного характеру суб'єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності (ч. 6 ст. 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»).

Отже, Верховний Суд зазначив, що судами попередніх інстанцій зроблено вірний висновок у цій справі – ІМО погоджено за принципом мовчазної згоди, оскільки Міністерство культури України не дотрималося строку погодження ІМО (відповідне рішення було прийнято через 107 днів після подачі документів).

Постанова Верховного Суду від 13 лютого 2019 року у справі № 826/16335/17 (К/9901/58897/18) – http://reyestr.court.gov.ua/Review/79818128.