flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили особливості впровадження електронних судових систем

26 лютого 2019, 11:50

21 лютого 2019 року відбулася зустріч суддів Великої Палати Верховного Суду Олени Кібенко та Віталія Уркевича й працівників апарату Верховного Суду з експертами Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE», під час якої обговорили впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Вже найближчим часом має запрацювати ЕСІТС, до якої будуть підключені всі українські суди. Це дасть змогу учасникам судового процесу, судовим установам та іншим державним структурам оперативно обмінюватися інформацією в електронному вигляді.

Судді ВП ВС розповіли про співпрацю з розробниками ЄСІТС щодо тестування окремих модулів системи (електронного суду, реєстру судових рішень, контакт-центру).

На думку Олени Кібенко, для ефективної роботи з електронною справою важливим є режим розпізнавання документів (для здійснення пошуку по справі), виокремлення документів у складі справи, можливість робити виділення, примітки й закладки. Судді звернули увагу й на «недружній» інтерфейс програми, приміром, все управління ним доволі складне, а отже, користувач навряд чи зможе самостійно розібратися з програмою. Отже, вникне потреба проводити навчання.

Судді звернули увагу на те, що США електронний суд запроваджували протягом тривалого періоду (більше 10 років) і поетапно, поступово долучаючи до системи суди різних округів. Такий підхід дав змогу уникнути труднощів, які могли виникнути через одночасне підключення всіх судів та великої кількості користувачів до системи. Таким чином можна забезпечити якісне навчання суддів та працівників. Віталій Уркевич звернув увагу на вимоги до електронного кабінету судді. На його думку, необхідно внести інструмент ідентифікації справ та пошуку за певними критеріями. Це сприятиме забезпеченню єдності судової практики й пришвидшить розгляд справ.

Учасники зустрічі також обмінялися думками щодо можливості віддаленого доступу до програми з усіма функціональними можливостями судді, в тому числі – електронним підписом справ. Постійний ключовий експерт Компоненту 4 «Електронне правосуддя» Івар Талло розповів, що в Естонії доступ до програми обмежений, але кожен суддя, в тому числі й він, має спеціальний мобільний комп’ютер, через який може ознайомитися зі справами та підписати їх, навіть перебуваючи у відрядженні в іншій країні. Експерт наголосив, що запровадження будь-яких електронних інструментів має спрощувати роботу судді, а не ускладнювати її. Натомість в Україні запроваджено електронний підпис судових рішень, але при цьому кодекси вимагають підписання документів ще й на папері, що є нонсенсом.

Експерти наголосили на важливості проведення аудиту бізнес-процесів у судах всіх інстанцій перед запровадженням ЄСІТС з метою їх подальшого підлаштування під цю систему.

У зустрічі також взяли участь постійний ключовий експерт Компоненту 4 «Електронне правосуддя» Поліна Казакевич, заступник Голови Судової адміністрації Литви Ліна Гришкевич, суддя Адміністративного суду м.Таллінна (Естонія) Даімар Лііва, середньостроковий національний експерт Проекту Наталя Ковалко, заступники керівника апарату – керівники секретаріатів касаційних судів у складі ВС Наталія Богданюк, Наталія Пляс, Юрій Хім'як та Віктор Капустинський, начальники управлінь та відділів Верховного Суду й працівники апарату ВС.