flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Страсбурзі говорили про роль Верховного Суду у процесі виконання рішень Європейського суду з прав людини

25 лютого 2019, 17:35

Під час візиту, який відбувся з 20 по 22 лютого 2019 року, судді Великої Палати Верховного Суду зустрілися з представниками інституцій Ради Європи, які залучені до роботи у сфері підтримки виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини.

До складу делегації увійшли Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, суддя Великої Палати Верховного Суду, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, судді Великої Палати Верховного Суду Світлана Бакуліна, Володимир Британчук, Олександр Золотніков, Леонід Лобойко, Лариса Рогач та Олена Ситнік.

Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер наголосила на тому, що європейська спільнота пишається причетністю до створення нового Верховного Суду в Україні. Вона висловила сподівання, що переважна кількість судових справ буде вирішена та виконана на національному рівні, щоб люди отримували захист прав та інтересів і в них не було необхідності звертатися до ЄСПЛ.

Всеволод Князєв подякував за те, що Рада Європи докладає зусилля для утвердження європейських демократичних цінностей в Україні, і, зокрема, за підтримку в сфері правосуддя.

Під час зустрічі із заступником керівника Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Клер Овей та начальником відділу цього ж департаменту Павлом Пушкарем Секретар Великої Палати ВС наголосив на значенні практики ЄСПЛ для розвитку права, поінформував про порядок перегляду справ у Верховному Суді після розгляду ЄСПЛ та звернув увагу на необхідність дотримання практики ЄСПЛ для забезпечення прав людини. Всеволод Князєв також озвучив ситуацію з надмірною тривалістю судового провадження в Україні, зазначивши, що Верховний Суд приділяє увагу цьому питанню, зокрема, у Суді було створено робочу групу, яка працює над вирішенням цієї проблеми.

Судді Великої Палати ВС та експерти говорили про роль Верховного Суду у формуванні сталої судової практики в Україні. Під час обговорення торкнулися питань, які виникають у практиці Верховного Суду: вирішення юрисдикційних спорів, поновлення на підставі рішень ЄСПЛ звільнених Вищою радою юстиції суддів тощо. Сторони висловили переконання, що в результаті дискусії можна буде знайти підходи вирішення проблемних питань відповідно до європейських практик.

Увагу також зосередили на статистиці стосовно виконання судових рішень, оскільки під наглядом Комітету міністрів Ради Європи все ще перебуває 909 рішень щодо України, 700 з яких – під посиленим контролем. Проте неможливо не озвучити тенденцію позитивної динаміки стосовно виконання рішень суду, зазначили експерти Ради Європи. Олена Ситнік, говорячи про проблематику невиконання судових рішень, виокремила питання судового контролю за виконанням рішення та питання виконання рішень, де боржником є держава. На завершення зустрічі Олег Ткачук додав, що спільними зусиллями вдасться розв’язати проблеми та перетворити їх на спільні успіхи.

Інтенсивний графік зустрічей було продовжено спілкуванням із представниками Постійного представництва України при Раді Європи. Українська делегація повідомила про хід реформ. Іноземні партнери озвучили плани щодо подальшої підтримки України, нагадавши про важливість формування іміджу нашої держави на міжнародній арені. Директор і секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт поінформував суддів про діяльність комісії, в тому числі що стосується України.

Під час зустрічі зі спів-секретарем Консультативної ради європейських суддів (КРЄС – CCJE) та Консультативної ради європейських прокурорів (КРЄП – CCPE) Ради Європи Арташесом Мелікяном, основною темою розмови стали висновок КРЄС від 10 листопада 2017 року № 20 про роль судів у забезпеченні єдності застосування закону та висновок КРЄС від 9 листопада 2018 року № 21 про запобігання корупції серед суддів, важливість цих висновків, значення та застосування на практиці.

Про показники оцінки ефективності та якості судових систем і їх покращення говорили з представником Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ), координатором Проекту Полєм Майером. Він детально зупинився на принципах роботи та організаційній структурі комісії.

Судді Великої Палати ВС, зустрівшись із представниками Групи держав проти корупції (GRECO), висловили вдячність за рекомендації та оцінки на шляху до подолання корупції. Мова йшла про оцінювання суддів за антикорупційними критеріями, доброчесність суддів і важливість підвищення довіри до судів, дисциплінарну відповідальність суддів та прокурорів у зв’язку із недостовірними задекларованими даними.

За словами Всеволода Князєва, така співпраця має допомогти Україні, щоб корупція не стала на заваді європейській інтеграції та розвитку. Наша держава вже зробила певні кроки в цьому напрямі, зокрема, створені Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро України, Вищий антикорупційний суд України.

В ході візиту були також проведені зустрічі з суддею ЄСПЛ від Азербайджану Латіфом Хусейновим, з юристами Канцелярії ЄСПЛ та з представниками Європейського комітету з правового співробітництва.

Суддів Великої Палати ВС запросив Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи в рамках Проекту «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» відвідати штаб-квартиру Ради Європи у Страсбурзі для того, щоб вони мали безпосереднє уявлення щодо функціонування органів Ради Європи. Це крок для подальшого діалогу, зокрема, в контексті напрацювання практики Верховного Суду відповідно до стандартів Ради Європи.

Ці зустрічі стали платформою для обміну думками щодо певних питань у рамках судової реформи та виконання рішень ЄСПЛ, зокрема невиконання рішень національних судів, тривалості судових процесів і ролі Верховного Суду у вирішенні цих питань та підтримки Ради Європи.