flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Місії БДІПЛ/ОБСЄ говорили з головою КАС ВС Михайлом Смоковичем про виборчі спори

21 лютого 2019, 11:50

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович обговорив з представниками Місії зі спостереження за виборами Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ питання щодо розгляду справ, пов’язаних із виборчим процесом. Зустріч відбулася в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду 20 лютого 2019 року.

У зустрічі взяли участь заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк, начальник управління забезпечення роботи судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату КАС Жанна Букань, завідувач сектору організаційно- протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС Світлана Пилипець, головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Руслана Коваль.

З іншої сторони були присутні Голова Місії зі спостереження за виборами БДІПЛ/ ОБСЄ Пітер Тейлор, правовий аналітик БДІПЛ Місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України 2019 року Марла Моррі та її старший асистент Олена Ащенко.

Голова Місії Пітер Тейлор повідомив, що завданням є спостереження за виборами до їхнього проведення, під час та після виборів. Після цього Місія надає оцінку проведення виборчого процесу, а через два-три місяці після його завершення надається фінальна доповідь.

Відповідаючи на запитання представників Місії, голова КАС ВС Михайло Смокович повідомив, що в Касаційному адміністративному суді для розгляду спорів щодо виборчого процесу та референдумів, а також захисту політичних прав громадян створена палата, у складі якої працюють сім суддів. Для цих суддів, а також для працівників апарату Суду були проведені семінари. Крім цього, спеціальні навчальні курси щодо розгляду виборчих справ розроблені Національною школою суддів України. Також Офіс Ради Європи почав проведення семи регіональних семінарів з цієї теми для суддів місцевих і апеляційних судів, на яких тренерами виступали судді КАС ВС.

Михайло Смокович поінформував гостей, що з 31 грудня 2018 року до 20 лютого 2019 року до КАС ВС надійшло 34 справи за апеляційними скаргами у справах, пов’язаних із проведенням чергових виборів Президента України, з яких 25 справ щодо висування та реєстрації кандидатів на пост Президента України,  4 – щодо ліквідації виборчих дільниць, 2 – щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України, 2 – щодо надання  копії бази даних Державного реєстру виборців кандидату на пост Президента України, 1 – про визнання протиправними дій кандидата на пост Президента України щодо проведення передвиборної агітації з порушенням вимог Закону України «Про вибори Президента України».

За результатами розгляду таких справ Суд ухвалив рішення, якими 3 апеляційні скарги повернув, 4 – залишив без розгляду, щодо 1 – відмовив у відкритті провадження. У 26 справах Суд закінчив апеляційний розгляд, з них у 18 справах cудові рішення залишив без змін, у 5 – судові рішення змінив та у 3 справах  судові рішення скасував. За наслідками скасування судових рішень у 2  справах Верховний Суд ухвалив нові рішення із задоволенням позовних вимог та 1 – направив для продовження розгляду до Шостого апеляційного адміністративного суду.

Відповідаючи на запитання Марли Моррі стосовно дотримання єдності судової практики у виборчих справах у різних судових колегіях, Михайло Смокович пояснив, що судді є незалежними при розгляді справ, кожен має свою думку. Якщо суддя не погоджується з позицією колег, існує інститут окремої думки. Водночас судді консультуються, знайомляться з рішеннями інших колегій. Поки що переважно вдається дотриматися єдиної судової практики при розгляді таких спорів.

Експерти Місії також говорили про те, що рішення з виборчих спорів мають публічний характер і, на їхню думку, не мали б знеособлюватися при розміщенні в Єдиному реєстрі судових рішень. Також експерти зауважили, що рішення розміщуються в ЄДРСР із затримкою.

Михайло Смокович пояснив, що рішення у виборчих спорах виносяться у день розгляду справи й оголошуються з мотивувальною частиною публічно. Одразу після цього рішення видається сторонам у справі. Не пізніше наступного дня судове рішення відправляється до Єдиного реєстру судових рішень. Однак існує ще одна інстанція, яка прибирає з рішень конфіденційну інформацію (адреси, паспортні дані, номери банківських рахунків тощо) та знеособлює їх – такою є вимога Закону України «Про доступ до судових рішень».

Михайло Смокович поінформував, що судові засідання загалом відкриті, тож ЗМІ, спостерігачі і громадяни можуть бути присутні при розгляді справ.

Голова КАС ВС подякував експертам за увагу до виборчого процесу, до діяльності судів в Україні і зазначив, що  українські судді ретельно аналізують звіти Місії зі спостереження за виборами, враховують їхні зауваження.